Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 2.9.2020 21:46
Instagram profil Železnicezlom je objavil zapise potnic na vlaku, ki so bile deležne spolnega nadlegovanja. Vsul se je plaz očitkov na Slovenske železnice, da ne naredijo ničesar, da bi izboljšale situacijo.

Instagram profil Železnicezlom je nastal z namenom deljenja prigod o zamudah in slabem stanju slovenskih vlakov. Vendar so ga kmalu preplavile travmatične objave o spolnem nadlegovanju potnic na vlakih in o neustreznih reakcijah zaposlenih. 

Objave so razkrile resen problem spolnega nadlegovanja in nasilja v javnem prevozu. Kot smo že poročali, je Inštitut 8. marec na Slovenske železnice zato naslovil javno pismo. 

V pismu so Slovenskim železnicam očitali, da ne naredijo ničesar, da bi zaščitili nedolžne potnice in da so se tako postavili na stran storilcev spolnega nadlegovanja. Žrtvam pa s tem dajejo sporočilo, da jih njihove negativne izkušnje ne zanimajo.

Za odziv smo zaprosili Slovenske železnice, kjer so nam odgovorili, da imajo ničelno toleranco do spolnega nadlegovanja ali drugega nasilja nad ženskami.

Na navedbe Inštituta 8. marec, da ne naredijo ničesar, da bi zaustavili problem odgovarjajo: »Vzpostavljene imamo komunikacijske kanale in brezplačno telefonsko številko, na katero lahko ženske podajo prijavo spolnega nadlegovanja.« 

Inštitut 8. marec ob tem v pismu poziva Slovenske železnice, da spremenijo svoje delovanje in da pričevanja z vso resnostjo analizirajo, da vzpostavijo varne točke, da spolnega nadlegovanja in nasilja zaposlenih v prihodnje ne ignorirajo in ga ustrezno sankcionirajo.

Na Slovenskih železnicah odgovarjajo, da so objave potnic na družbenem omrežju že pregledali: »Instagram profil, kjer so objavljena pričevanja domnevnih žrtev in ki je nastal 21. julija, smo s pristojnimi službami preučili.« 

Dodajajo, da objavljene zgodbe žal ne vsebujejo vseh potrebnih podatkov, kot so ura vožnje, relacija in datum, da bi lahko pristojnim institucijam podali prijave. »Prav tako na naš naslov ni bila podana nobena prijava spolnega nasilja na vlaku, ki bi bila lahko podlaga, da bi sami podali prijavo pristojnim institucijam,« so še povedali.

Za konec Slovenske železnice pozivajo ženske, ki so deležne kakršnega koli nasilja, nadlegovanja, da podajo prijavo pristojnim institucijam, ki bodo v nadaljevanju lahko primerno ukrepale. 

Starejše novice