Foto: Bobo
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Ned, 13.3.2022 11:30
Z aplikacijo Promet+ boste vedno na tekočem o aktualnem dogajanju na vseh pomembnih cestah v Sloveniji.

Prometne informacije so izredno pomembne za nemoteno in varno pot voznikov. Glede na aktualno dogajanje v prometu se lahko namreč vozniki odpravijo prej na pot, se potencialno izognejo zastojem, načrtujejo pot, so za volanom bolj sproščeni, pretočnost prometa pa je posledično boljša. 

Kako deluje aplikacija Promet+?

Mobilna aplikacija Promet+ ponuja sveže podatke o gostoti prometa in potovalnih časih, prometne informacije, cestne kamere, seznam postajališč in njihovo ponudbo, informacije o vinjetah ter prometni koledar.

Posebnost aplikacije je, da je zasnovana tako, da jo lahko vozniki varno uporabljajo tudi med vožnjo. Omogoča vnos poti in pregled vseh aktualnih informacij s strani Prometno-informacijskega centra na zemljevidu Slovenije.

Opozorilo o vožnji v nasprotno smer

Na aplikaciji Promet+ lahko odslej prejemate tudi zvočna in tekstovna opozorila o nevarnosti vožnje v nasprotno smer. Dovolj je, da imate odprto aplikacijo in omogočeno lokacijo.

Aplikacija po novem voznike opozarja na nevarnost vožnje v nasprotno smer na slovenskih avtocestah, ki so jo zaznale naprave oziroma sistem senzorjev DARS. Obvestilo je lahko tudi zvočno, prebere ga elektronski bralec. 

Foto: DARS d. d.

Kako deluje sistem?

Opozorilo o vožnji vozil v nasprotno smer v aplikaciji se nanaša na senzorje, ki jih DARS namešča na avtocestah. Senzorji oziroma t. i. induktivne zanke namreč zaznavajo vozila, ki se peljejo v napačni smeri. 

Takšen primer zanka javi v sistem, ki nato alarm dopolni z lokacijsko informacijo in pripravljenim tekstom ter ga pošlje kot opozorilo v aplikacijo Promet+.

Torej, če se na primer vozite po avtocesti proti mestu, kjer se je sprožil alarm, in imate vklopljeno aplikacijo z možnostjo sledenja vaši lokaciji, boste prejeli to obvestilo v nekaj sekundah od zaznave. Ko boste zapeljali mimo senzorja, ki je zaznal nevarnost, ali ko bo alarm odpravil nadzornik prometa v nadzornem centru, pa boste prejeli obvestilo o koncu nevarnosti. 

Obvestilo o nevarnosti nasprotne vožnje ne pomeni vedno klasične dolge nasprotne vožnje. Lahko je ta vožnja kratka, lahko gre le za obračanje. Vsekakor se na mestu, ki ga je zaznal senzor, nekaj dogaja, na kar velja biti pozoren in do preklica nevarnosti voziti previdno.

Aplikacijo Promet+ si lahko brezplačno naložite na svojo napravo v spletnih trgovinah Google Play in App Store. Več informacij o aplikaciji pa najdete tukaj

Starejše novice