Ustvarjeno dne
Sre, 17.2.2021 09:00
Vlada RS je na svojem uradnem Facebook profilu objavila opozorilo, da turistična potovanja niso med dovoljenimi razlogi za prost vstop v večino sosednjih držav.

Kot so še navedli na omenjenem profilu, Ministrstvo za zunanje zadeve poudarja, da turistična potovanja niso med dovoljenimi razlogi za prost vstop v večino sosednjih držav.

Za vstop v Italijo mora obiskovalec s samoizjavo dokazati namen vstopa v državo, morebitnemu prekrškarju pa sledi dokaj visoka globa. Za vstop v Avstrijo se mora potnik registrirati preko njihove spletne aplikacije, pri čemer turistična potovanja ne spadajo med dovoljene razloge potovanj. Avstrijski organi v takih primerih potniku zavrnejo vstop. Enako velja tudi za potovanja na Madžarsko.

Ob vstopu v vse sosednje države je potrebno predložiti negativen PCR test (v Avstriji lahko tudi HAC test) ali oditi v karanteno do negativnega izvida testa po testiranju v državi. V teh državah so hotelski kompleksi večinoma zaprti, pogoste pa so tudi omejitve in kontrole na mejah zveznih dežel in regij.

Podatki o stanju glede covida-19 v drugih državah so dostopni na: https://www.gov.si/.../Preglednica-informacij-po-drzavah.pdf

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije opozarja vse tiste, ki bi se ali se bodo kljub temu odpravili na pot, da jim v primeru incidentne situacije v tujini ne bomo mogli nuditi konzularne asistence ali kako drugače pomagati.

Starejše novice