Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sob, 29.8.2020 19:55
Pahor se je včeraj mudil v Staršah, kjer si je ogledal hleve s kravami mlekaricami, proizvodnjo mleka in klet za staranje sirov. Temu je sledil posvet z novoizvoljenim vodstvom Zveze slovenske podeželske mladine.

Predsednik države Borut Pahor je obiskal srednje veliko kmetijo, ki jo je prevzel mladi prevzemnik Davorin Selinšek. Kmetija se ukvarja s proizvodnjo mleka ter predelavo v mlečne izdelke. Tako lahko pri njih kupimo razne sire, jogurte in druge postranske izdelke. 

Na svoji kmetiji se Selinškovi lahko pohvalijo s kar 45 molznicami in 35 hektarji zemlje, kjer raste koruza, pšenica in travinje. 

Pahor se je sprehodil po kmetiji in si ogledal obrat za predelovanje mlečnih izdelkov, klet, kjer starajo sire, z veseljem pa se je sprehodil tudi po hlevih in celo teličku ponudil slamo. 

Borut Pahor na ogledu hlevov (foto: Ines Zupanič Tomažič).

Sprehodu po Selinškovi kmetiji je sledila debata, ki so se ji priključili tudi mladi iz Zveze slovenske podeželske mladine ter Stane Klemenčič in Simona Hauptman iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor. 

Debata o prihodnosti mladih v kmetijstvu (foto: Ines Zupanič Tomažič).

Mladi iz Zveze slovenske podeželske mladine se zavzemajo predvsem za tradicijo in stremijo k razvoju podeželja. S Pahorjem so debatirali o izzivih, s katerimi se mladi srečujejo v svojem vsakdanjiku na kmetiji.

Izpostavili so predvsem nov projekt - neMOČ PODEŽELJA, ki je pritegnil veliko pozornost predsednika. Podeželska mladina bo s tem projektom namreč ozaveščala ljudi o duševnem zdravju na kmetijah. 

Ste vedeli?

  • Statistika samomorov je štirikrat višja v kmetijskih poklicih. 
  • Kmetijsko gozdarska zbornica ima poseben telefon za pomoč kmetom - lani so na ta SOS telefon dobili kar 600 klicev negotovih kmetov. 

Pahor je prisluhnil težavam, s katerimi se srečujejo mladi kmetje in tako pozval Zvezo slovenske podeželske mladine, da se mu pridružijo na posvetu pri predsedniku. Tako jih vabi v predsedniško palačo in poziva, da se odpre debata, kako podpreti mladega kmeta. 

»Vrednota je, da ohranjamo slovensko podeželje. To je za nas nacionalnega pomena,« je poudaril Pahor.

V sproščenem okolju je Pahor prisluhnil težavam mladih kmetov (foto: Ines Zupanič Tomažič)

Stane Klemenčič iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor pa je poudaril, da moramo otroke o pomembnosti kmeta učiti že od malih nog. 

»Všečnost poklica kmeta v Avstriji je na drugem mestu. V Sloveniji je na 18. mestu,« je poudaril Klemenčič in dodal, da se mora otroke učiti o pomembnosti domačega proizvoda že v vrtcih. 

Zanimala ga je tudi kmetijska mehanizacija (foto: Ines Zupanič Tomažič).
Zapeljal se je s traktorjem starostnikom (foto: Ines Zupanič Tomažič).
Debata je potekala v sproščenem okolju kmetije Selinšek (foto: Ines Zupanič Tomažič).
Kot pravi selfie predsednik se je fotografiral po kmečko - s telefonom na grabljah (foto: Ines Zupanič Tomažič).
Znašel se je tudi s selfie palico na grabljah (foto: Ines Zupanič Tomažič).

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice