Foto: Bobo
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Čet, 3.2.2022 06:53
Platforma Parlameter uporabnikom po novem omogoča vpogled v delovanje ljubljanskega mestnega sveta in sprejemanje odločitev, ki lahko pomembno vplivajo na njihova vsakdanja življenja.

Orodje Parlameter so razvili na inštitutu Danes je nov dan, sprva pa je bilo namenjeno analizi glasovanj in transkriptov nastopov v državnem zboru. 

Zdaj orodje to omogoča tudi v občinskih oziroma mestnih svetih. Na voljo je tako tudi Parlameter za ljubljansko občino.

»Platforma občankam in občanom ter drugi zainteresirani javnosti nudi vpogled v delovanje ljubljanskega mestnega sveta in sprejemanje odločitev, ki lahko pomembno vplivajo na njihova vsakdanja življenja,« so sporočili ob predstavitvi. 

Kaj vse si lahko odslej ogleda javnost?

Z zbiranjem, analiziranjem, strukturiranjem ter vizualizacijo podatkov na uporabnicam in uporabnikom prijazen način pomaga pri spremljanju najrazličnejših vidikov delovanja mestnega sveta naše največje občine.

Javnost si lahko zdaj ogleda prisotnost svetnic in svetnikov na sejah, individualne rezultate glasovanj, število podanih vprašanj ali izrečenih besed, sprejete odloke ter mnoge druge informacije.

Poleg tega orodje omogoča tudi iskanje po ključnih besedah, s tem pa spremljanje le tistih govorov, glasovanj in odlokov, ki so za občanke in občane najpomembnejši.

Tako jim na primer ni treba pregledovati ogromnih količinah nestrukturiranih podatkov, da bi odkrili, kaj se dogaja v njihovi soseski ali četrtni skupnosti.

Zanimiv vpogled v statistiko: Kdo je v tem mandatu izgovoril največ besed?

Parlameter Mestne občine Ljubljana ponuja tudi vpogled v nekaj najzanimivejših statistik delovanja ljubljanskega mestnega sveta.

»Ugotovimo lahko, da je ta v trenutnem mandatu približno enakomerno razdeljen po spolih, saj ga sestavlja 23 žensk in 22 moških.

Njihova povprečna starost je 56,9 let, kar 31 od 45 svetnic in svetnikov pa ima univerzitetno ali višjo izobrazbo. Izstopa še podatek, da je za kar 18 svetnic in svetnikov to prvi mandat, kar pomeni, da gre za relativno novo sestav,« so izpostavili v inštitutu.

S pomočjo orodja lahko ocenjujemo tudi aktivnost posameznih svetnic in svetnikov na sejah.

Analize govorov na primer kažejo, da je v tem mandatu daleč največ besed izgovoril Dragan Matić iz Svetniškega kluba samostojnih svetnikov (SKSS), ki je na prvem mestu z nekaj več kot 27 000 izgovorjenimi besedami.

Vizualizacije podatkov pripravljene za objavo na družbenih omrežjih

Analizirati je mogoče delovanje posameznih svetniških klubov, parlameter ponuja celovit vpogled v glasovanja ljubljanskega mestnega sveta, na podlagi analiz glasovanj pa je mogoče spremljati tudi (ne)enotnost posameznih svetniških klubov.

Analize in vizualizacije podatkov so na Parlametru pripravljene v obliki informacijskih kartic ter primerne za takojšnje deljenje oziroma objavo na spletnih mestih in družbenih omrežjih.

Na inštitutu so prepričani, da da bo orodje novinarje, nevladne organizacije in civilno družbo spodbudilo k različnim analizam delovanja ljubljanske občine.

Kaj pravi Janković?

Ljubljanski župan Zoran Janković je novost komentiral z naslednjimi besedami:

»Prav je, da smo prvi med občinami, kjer se to meri. Smo le glavno mesto. Naše seje so vse javne, lahko jih spremljate na spletnih straneh, tako da jaz nimam nobenih težav. V vseh teh 15 letih stojim za vsako razpravo, razlago v vsaki točki.«

Dodal je: »To pozdravljam, če to pomeni, da vsi, ki jih kaj zanima, lažje pridejo do informacij.«

»Mi smo tudi v procesu prenove informacijskega sistema, ki je ključna točka, kako omogočiti vsakemu, ne samo Ljubljančanom, da čim lažje pride do tistega področja, ki ga zanima. Pri nas je namreč teh področij zelo veliko. Včasih to zahteva preveč klikov,« je sklenil.

Obetajo se nadgradnje

»V prihodnje bomo ljubljanski Parlameter še nadgrajevali in dodali ostale funkcionalnosti oziroma orodja, ki jih že sedaj omogoča prvotna različica, s katero analiziramo delovanje državnega zbora,« je za Ljubljanainfo povedal Nejc Horvat z inštituta Danes je nov dan.

To so torej obvestila o izbranih temah na mail, primerjalnik glasovanj med svetniškimi klubi, seznam glasovanj po neenotnosti, pregled svetnic oziroma svetnikov in klubov v koordinatnem sistemu glede na podobnost njihovih glasovanj in pa informacije o tem, kateri svetniki oziroma svetnice ali pa klubi absolutno in relativno največ govorijo o določeni tematiki oziroma skupini besed, je še izpostavil.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice