Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 15.3.2021 06:00
V Sloveniji iz delovnega in življenjskega okolja še nismo odstranili vseh izdelkov iz azbesta, zato azbestne odpadke ob spomladanskih čistilnih akcijah pogosto najdemo neustrezno odložene oziroma odvržene v naravi.

V naravi najdemo različne azbestne odpadke:

Odsluženo strešno kritino, gradbene odpadke z azbestnimi tesnilnimi masami, smolami, lepili, azbestne opeke, azbestne betone, ostanke azbestno cementnih vodovodnih in kanalizacijskih cevi, kolena, peči (s tesnilnimi in izolacijskimi masami), talne obloge z azbestno izolacijo, plošče vinaz, različne izolacijske materiale, tesnila, paste, kite, fasadne plošče, stropne azbestne obloge, čisti azbest v obliki tkanine ali ometa, zavorne obloge, toplovodne kotle, grelce ...

Za vse, ki se bodo lotili čiščenja v naravi, na igriščih, poteh, okrog svojega doma, sami, ali pa se bodo udeležili organizirane čistilne akcije, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pripravili nekaj priporočil.

Na divjih odlagališčih se najpogosteje komunalni odpadki mešajo z azbestnimi, zato je treba najprej odstraniti azbestne, šele potem ostale odpadke.

POZOR: Če med čistilno akcijo naletite na azbestne odpadke, jih nikakor ne odstranjujte sami, temveč o tem obvestite organizatorja čistilne akcije in odstranjevanje prepustite osebam, ki so za to usposobljene in opremljene. Azbestni odpadki so nevarni odpadki, zato je z njimi treba ravnati previdno. Pri odstranjevanju azbesta se je treba zavestno odločiti za zaščito sebe, drugih ljudi in okolja. Obvezna je uporaba osebne varovalne opreme.

Azbestna vlakna so rakotvorna, predvsem njihovo vdihavanje predstavlja veliko nevarnost za zdravje. Pri vdihu zaidejo globoko v pljuča, kjer lahko ostanejo več let preden povzročijo različne bolezni pljuč. Od izpostavljenosti azbestu do morebitnega pojava bolezni lahko preteče več let (od 10 do 40), znaki bolezni se pokažejo pozno in so neznačilni (kašelj, zadihanost, hripavost…).

Če kadarkoli, tudi izven čistilnih akcij, v naravi odkrijete odložene nevarne azbestne odpadke ali z njimi nasute poti, kolovoze, o tem obvestite Inšpektorat RS za okolje in prostor.

Azbestna vlakna so mikroskopsko majhna in lahka, v zraku lebdijo in so neuničljiva. Nevarno je vsako azbestno vlakno.  Azbestnih vlaken s prostim očesom ne vidimo, jih ne vohamo in ne čutimo med vdihavanjem.

Če se kljub tveganju odločite in manjše količine azbestnih odpadkov pobirate sami, se prepričajte, da na območju, kjer se odstranjuje azbest niso prisotni otroci in ne pobirajo azbestnih odpadkov. 

Preberite še

Starejše novice