Profile picture for user oglasniprispevek Oglasni prispevek
Ustvarjeno dne
Čet, 29.9.2022 14:56
Skoraj vsak odrasli človek se v svojem življenju sreča s težavo manjkajočega zoba. Kaj v tem primeru narediti? Če gre za zob v ozadju kar pustiti, ga čim prej nadomestiti ali malo počakati ter ga nadomestiti čez nekaj časa?

Pri manjkajočem zobu je treba biti pozoren ne zgolj na izgled ampak tudi na druge vidike. Pozor! Verjetno niste vedeli, da se na mestu, kjer ni zoba počasi začne izgubljati kostna masa, hkrati pa spreminjati oblika obraza. Zato je pomembno, da se manjkajoči zob nadomesti čim prej. Če gre za menjavo z implantom mora v primeru izgube kostne mase, kirurg nadomeščati to kostno maso z nadomestno, ki je večinoma živalskega izvora. 

Zato nima smisla čakati. ampak kaj izbrati. Če ne gre za zamenjavo več zob in ne želimo uničiti sosednjih zob se največkrat uporabljajo implanti. Ti imajo krone iz različnih materialov. Zlato in druge plemenite kovine, ki so se v preteklosti uporabljale za nadomestitev manjkajočih zob, počasi zapuščajo trg. Sedaj kraljuje Cirkonij.

Zaradi svoje prosojnosti, ki dajejo videz naravnih zob so cirkonijeve krone postale konkurenčni tekmec keramičnih, kar se tiče estetskega izgleda, prav tako pa ostale materiale prekašajo tudi v trdoti in vzdržljivosti.

V Kliniki Primadent, kjer so strokovnjaki na področju protetike, so nam razkrili zakaj je Cirkonij najboljša izbira ta hip.

»Cirkonij velja za enega najboljših inovacij, ko gre za zobozdravstvene materiale. Priljubljen je postal šele z uvedbo CAD/CAM tehnologije v zobotehničnih laboratorij«, pojasnjuje Uroš Krmac iz Klinike Primadent. 

Ampak če je tako dober, zakaj se ni uporabljal že prej? Preprosto zato, ker večina zobozdravstvenih laboratorijev nima visokotehnološke, računalniško podprte, napredne sisteme CAD/CAM, ki zahteva veliko znanja in spretnosti in daje vrhunske rezultate.

»V naših klinikah jo uspešno uporabljamo že kar nekaj let«, še dodaja Krmac.

Veliko zobnih materialov vsebuje tudi določeno stopnjo materialov, ki lahko povzročajo  alergije. Cirkonij ponuja visoko združljivost s človeškim telesom, zato ga pogosto najdemo tudi drugje v medicini. Cirkonijeve krone so brez kovine in se ponašajo z biokompatibilno sestavo, ki jo lahko dobro prenašajo tudi tisti z najvišjo stopnjo občutljivosti.

Cirkonij zagotavlja tudi večjo trdnost v primerjavi s porcelanom in je kar desetkrat močnejši od naše naravne zobne sklenine. Je (skoraj) odporen na zlome, kar pomeni, da je odlična rešitev za tiste, ki ste v preteklosti imeli zlomljene, razpokane ali kako drugače poškodovane krone iz drugih materialov. Bolje prenaša pritiske in sile žvečenja, kar pomeni manjšo verjetnost, da boste morali nadomestne zobe kakorkoli popravljati. 
 
Barva in prosojnost cirkonija dajeta naraven videz, zato se odlično ujema z naravnimi zobmi. Bolje se tudi upira obarvanju (kava, čaj, nikotin, vino) kot drugi materiali. Ti njegovi lastnosti sta nekaj, kar naši pacienti cenijo vsakič, ko se nasmehnejo.

Ste prišli po zob, a se ta ni prilegal? To se pri izdelavi kron iz cirkonija ne bo zgodilo.  Z uporabo natančnih digitalnih skenov, ki jih zobozdravniki pošljajo v laboratorij Klinike Primadent je mogoče doseči popolno prileganje. 

Ste že kdaj začutili sila neprijeten občutek skelenja ob uživanju vroče juhe ali osvežujoče pijače v poletnih dneh? Cirkonijeva prevleka ima nizko toplotno prevodnost ker ne vsebuje kovin, zato omogoča uživanje hladne ali vroče hrane/ pijače brez neprijetnega občutka, ki jo povzroča toplotna preobčutljivost.

Starejše novice