Foto: BoBo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pet, 29.10.2021 20:52
Petkovi protestniki so se na Trgu republike zbrali tudi danes. 12. novembra napovedujejo vseslovenski protest.

Na Trgu republike v Ljubljani so se danes ob 19. uri zbrali petkovi protestniki, ki so tokrat naslovili problematiko infrastrukture, zelene mobilnosti, javnega potniškega prometa in stanovanj.

Za 12. november napovedujejo nov veliki, vseslovenski protest, so sporočili iz Protestne ljudske skupščine.

Poslali pisma Janši in Toninu

Nekateri predstavniki vlade so po njihovem mnenju v preteklem tednu s »skrajno sumljivimi pošiljkami poskušali preusmeriti pozornost« z domnevne koruptivnosti in nesposobnosti.

»Izjemno vprašljiva 'grozilna pisma' (ki po varnostnem protokolu pošte sploh ne bi mogla priti do naslovnikov) ne bodo preprečila ljudem, da utemeljeno kritiziramo delo vlade in izražamo svoja stališča,« so zapisali v sporočilu.

Okoli 20. ure so se zato po ljubljanskih ulicah odpravili do ene od poštnih poslovalnic, kjer so odposlali pisemske pošiljke premierju Janezu Janši in obrambnemu ministru Mateju Toninu. Ob so tem dodali, da vsebina ni »grožnja s smrtjo, ampak odločna, argumentirana zahteva za odstop in takojšnje volitve«.

Foto: BoBo

Njihova dejanja o pošiljkah se navezujejo na dogajanje preteklega tedna, ko je več predstavnikov koalicije poročalo o prejemu pošiljk z grozilno vsebino, nekateri so prejeli tudi naboj.

V sporočilu so napovedali, da bodo pošiljko poslali tudi policiji, ki da je »prejšnji teden izvajala represijo in na petkovem protestu omejevala pravico do protestov«.

Po njihovem zatrjevanju so več protestnikov popisali, ker so stali na ulici stavbe ministrstva za kulturo.

12. novembra vseslovenski protest? 

Na tokratnih protestih so se zavzemali za gradnjo zelene infrastrukture, gradnjo 30.000 novih neprofitnih stanovanj do leta 2030, dopolnitev 78. člena ustave s tem, da je »država dolžna zagotoviti dostojne bivanjske pogoje vsem prebivalcem, podporo stanovanjskim zadrugam, prepoved »oderuških« najemnin in za več urejenih kolesarskih stez.

Ob tem za 12. november zopet napovedujejo veliki, vseslovenski protest. »Na njem bomo predstavili vsebinske smernice za reformo politike in družbe ter jasno predstavili naše osrednje zahteve,« so zapisali ter dodali, da se med prebivalstvom veča apatija in obupanost nad politiko.

Petkovi protesti sicer potekajo že 80 tednov zapored.

Foto: BoBo

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice