Profile picture for user rebeka krasovec Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Pet, 27.11.2020 12:29
Tokrat gremo z dveh koles na štiri, sporočajo petkovi protestniki, ki se po mesecu premora znova vračajo na ulice.

Z avtomobili bodo ob 19. uri začeli z vožnjo po centru Ljubljane in ostalih slovenskih mestih. Protestirali bodo individualno, iz avtomobilov in tako upoštevali vse varnostne ukrepe. Množično, glasno in vidno bodo izkazovali kritiko trenutne oblasti, sporoča Protestna ljudska skupščina. 
 

Vlada je med drugim ponovno dokazala, da izkorišča epidemijo za diktaturo, represijo in kršenje temeljnih pravic, kot je pravica do izražanja. V sredo je namreč državni zbor potrdil 6. protikoronski paket oziroma Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije, s katerim vlada uvaja drastično povišane globe za pozivanje na proteste in javna zbiranja. V 54. členu namreč predpisuje globo od 1.200 do 12.000 evrov za vsakogar, ki organizira zbiranje ljudi. Na petkovih protestih se nikoli ni ogrožalo zdravje ljudi in prav nobenih dokazov ni, da bi se okužbe širile na protestih, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Tako zakonodajno-pravna služba DZ kot tudi številni drugi pravniki so potrdili, da gre za nesorazmerno visoke kazni, da gre za poseganje na nova področja, ki bi potrebovala primernejše ureditve tudi v področnih zakonih, in da ne gre za strokovne odločitve, temveč izrecno politične."

Poziv Protestne ljudske skupščine na petkove avtomobilske proteste velja do preklica oziroma padca vlade, še dodajajo. 

Preberite še

Starejše novice