Profile picture for user spela Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Tor, 15.9.2020 10:22
Več kot tri leta po požaru v družbi Ekosistemi iz Zaloga pri Straži na Dolenjskem so vendarle odstranili vse odpadke.

Izvajalec, krški Kostak, jih je odpeljal 8700 ton, stroške v višini 1,8 milijona evrov pa bo kril državni proračun, so sporočil iz inšpektorata za okolje in prostor.

Inšpektorat za okolje in prostor je končal postopek izvršbe za odstranitev, prevzem, prevoz in obdelavo odpadkov po drugi osebi, ki so ostali po požaru v družbi Ekosistemi, so zapisali v obvestilu za javnost.

Po požaru v družbi Ekosistemi je inšpektor zavezancu izdal odločbo za odstranitev vseh odpadkov, ki so ostali po požaru na lokaciji družbe v Zalogu. Ocenjeno je bilo, da je na požarišču družbe Ekosistemi 6000 kubičnih metrov mešanice materialov iz mehanske obdelave komunalnih odpadkov, ki so deloma v kupih v razsutem stanju, deloma v balah. Nekateri odpadki so bili deloma ožgani. Ker zavezanec odpadkov ni odstranil v roku, določenem z odločbo, je inšpektor začel s postopkom izvršbe po drugi osebi. Z javnim razpisom je bilo naročilo za prevzem, prevoz in obdelavo mešanice materialov iz mehanske obdelave komunalnih odpadkov oddano krški družbi Kostak komunalno in gradbeno podjetje, d. d., ki je pretekli petek na predelavo odpeljala zadnji kamion mešanih odpadkov s pogorišča podružnice družbe Ekosistemi v Zalogu.

Inšpektorat je sicer stroške predpisanega ravnanja z odpadki priglasil v stečajnem postopku in sprožil vse razpoložljive pravne postopke v smislu odškodninske in kazenske odgovornosti povzročiteljev. V stečajnem postopku so namreč zaznali "pretekla ravnanja, ki nakazujejo oškodovanje upnikov ter povzročitev škode, ki je nastala kot kršitev njihovih nalog". Iz tega razloga so naznanili tudi sum storitve kaznivega dejanja povzročitve stečaja z goljufijo ali nevestnim poslovanjem in kaznivega dejanja oškodovanja upnikov.

SPOMNIMO:

V podružnici podjetja Ekosistemi, ki se je ukvarjala s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, je zagorelo julija 2017.

Gasilci so se s požarom borili štiri dni. Na Policijski upravi Novo mesto pa so takrat kot vzrok požara ugotovili samovžig.

Starejše novice