Vir: OŠ Ledina.
Ustvarjeno dne
Tor, 26.1.2021 15:11
Najmlajši otroci so danes po treh mesecih ponovno zakorakali v šole in vrtce. Ob upoštevanju strogih ukrepov se skupaj z učitelji veselijo, da so spet skupaj, in upajo, da tako ostane.

Na ljubljanskih osnovnih šolah smo preverili, kako so potekale priprave in kakšno je bilo vzdušje ob ponovnem snidenju. 

Na ponovno odprtje so se na večini šol pripravljali slavnostno, kot na prvi šolski dan. Pred odprtjem so temeljito poskrbeli za varnost in zagotovili pogoje za dosledno izvajanje ukrepov. Pravijo, da starši in učitelji lepo sodelujejo pri tem. Na osnovni šoli Ledina so včeraj organizirali sestanek, na katerem so starše obvestili o preventivnih navodilih glede nošnje igrač, učbenikov in podobnega.

V vsak razred so namestili razkužilo, po šoli pa razobesili plakate z obrazložitvijo higiene kašlja, pomagali so vsi zaposleni, tudi čistilke. Oče enega od učencev je šoli doniral celo samostoječi merilec za temperaturo.

Zaradi temeljitih priprav ob začetku pouka v prilagojenih razmerah ne pričakujejo nobenih težav, pove pomočnica ravnateljice Katarina Rigler Šilc. Učence je v vsakem razredu pričakalo sporočilo dobrodošlice, po radiu so se vrtele otroške pesmi in vesele melodije. Danes je vladalo radostno vzdušje, vrvež in vsi, predvsem pa otroci, so neizmerno veseli, da so se šolska vrata spet odprla.

Vir: OŠ Ledina.

Hvaležni, da ne gledajo več v ekrane

Na osnovni šoli Majde Vrhovnik so ob 7. uri zjutraj najprej sprejeli prvošolce, uro kasneje pa še otroke drugega in tretjega razreda, organizirali so tudi jutranje varstvo. Starši so bili zelo navdušeni, celo zahvaljevali so se, da se otroci vračajo v šole, in dosledno upoštevali priporočila, pove Mateja Urbančič Jelovšek, učiteljica in ravnateljica šole. Vsi otroci so nosili maske, najprej zunaj na igrišču, potem v razredu. Zaposleni na šoli so že lani delali ob upoštevanju ukrepov in jim to ne predstavlja težav, določena navodila so le posodobili. Na šoli po besedah ravnateljice vlada prijetno, sodelovalno vzdušje, z ocenjevanjem pa bodo, kot na večini šol, še malo počakali, ker so to le najmlajši otroci.

Učenec drugega razreda je povedal, da si ni mogel predstavljali, kako zelo si bo želel iti nazaj v šolo.

Maja Rakun Beber z osnovne šole Bežigrad pravi, da so na šoli veseli drug drugega, veliko si imajo za povedati, tekajo po igrišču, pojejo, plešejo, ob tem pa pazijo na fizično razdaljo.

"Učitelji smo skupaj z učenci ugotovili, da nas noč pred ponovnim snidenjem kar nekaj ni najbolje spalo. Z vrnitvijo najmlajših učencev se po šoli razlega smeh in nalezljiva toplina. Ne gledamo v ekrane, ampak drug drugega, in veseli smo, da smo tu."

V osnovno šolo Ketteja in Murna je večina otrok skoraj pritekla, zelo malo se jih je zdelo tesnobnih zaradi vrnitve, predvsem pa so si starši zelo oddahnili, današnje pozitivno vzdušje povzame ravnatelj Saša Kožuh: "Jeseni je kakšen starš še nasprotoval nošenju maske, sedaj več ne. Razen redkih opozoril otrokom težav ni."

Ravnatelj v šali pove, da upa, da se ob podobni priložnosti ne slišimo več in da šole ostanejo odprte. Predvsem učitelji prvih razredov poročajo, da so zelo veseli ponovnega dela v živo, saj je delo na daljavo z najmlajšimi res težko. 

V šole samo zdravi otroci in zaposleni 

Vrtci in šole za prvo triado so se danes odprli v devetih regijah, ki so iz črne prešle v rdečo fazo. Izvajanje in udeležba pri pouku je dovoljena le osebam, ki niso bile v stiku z okuženim z novim koronavirusom in ne kažejo simptomov bolezni. Drugi ukrepi so, da šole delujejo v manjših skupinah, ki se ne mešajo med seboj. Če to ni izvedljivo, mora biti med učenci različnih skupin ves čas zagotovljena medosebna razdalja (v gibanju najmanj 2 metra, sede najmanj 1,5 metra).

Obvezno je umivanje in razkuževanje rok, higiena kihanja in kašlja, razkuževanje površin in zračenje prostorov. Nošenje maske je za učitelje obvezno, za učence pa le na hodnikih, v jedilnici in drugih skupnih prostorih, ne pa tudi v učilnici, kjer so učenci samo enega razreda in je med njimi zagotovljena razdalja vsaj 1,5 metra. Malico dežurni učenci in učitelji prevzamejo v jedilnici in jo odpeljejo v razred. Če to ni izvedljivo, se mora določiti urnik in število ljudi, ki se lahko sočasno nahajajo v jedilnici.

Prav tako so včeraj opravili prvo obvezno testiranje zaposlenih. Ravnatelji šol, ki smo jih poklicali pravijo, da so učitelji vsi po vrsti brez pripomb včeraj šli na obvezno testiranje in da so bili rezultati večinoma negativni. 

Učitelji, starši in otroci pravijo, da so se upoštevanja ukrepov že navadili. Mama sedemletnika, ki je komaj čakal, da se vrne v šolo pove, da najmlajših maske v šolah prav nič ne motijo, si jih pa morajo tako ali tako natakniti samo za na stranišče. Pravi, da je "vesela kot radio", da ni več šolanja na daljavo in je njen Maks spet v družbi vrstnikov. 

Starejše novice