Vir: Facebook Rene Hajnc
Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Sre, 10.11.2021 12:28
Sedemletna dvojčka Jan in Nik živita s cerebralno paralizo, starši pa ju čedalje težje nosijo po stopnicah, zato bi v hiši nujno potrebovali dvigalo.

V rubriki Pomagamo, ki jo pripravlja Tednik v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, so ta teden predstavili družino Hajnc iz okolice Sladkega Vrha.

Sedemletna dvojčka Jan in Nik Hajnc imata cerebralno paralizo, starši pa ju težko nosijo po stopnicah, zato bi v hiši nujno potrebovali dvigalo. 

Prezgodnje rojstvo in finančne težave

Tednik poroča, da sta se dvojčka rodila prezgodaj, pri 32 tednih. Začetki so bili hudi, po porodu sta imela zgolj 1,5 kilograma. Prvih nekaj dni so morali počakati, da so sploh videli, če bosta preživela.

43. dan so prišli domov iz porodnišnice, pri šestih mesecih pa so ju diagnosticirali s cerebralno paralizo. Diagnoza je njihovo življenje obrnila na glavo, hiša, ki sta jo dve leti pred rojstvom dvojčkov kupila starša, pa je bila polna stopnic. Te je z leti čedalje težje premagovati.

Mama je morala zaradi nege otrok pustiti službo, nadomestilo za izgubljeni prihodek pa je skromno. Oče je zaradi finančne stiske moral menjati službo, da je dvojčkoma omogočil terapije.

Službo je našel v Avstriji, zaradi razdalje pa je pogosto odsoten.

Ker dvojčka odraščata, ju starša čedalje težje nosita po hiši. Dvigalo bi dvojčkoma omogočilo vsaj malo samostojnosti. 

Kako lahko pomagamo? 

Na številko 1919 pošljite sms z besedo TEDNIK ali TEDNIK5 in prispevali boste en oziroma pet evrov.

Lahko pa poljuben znesek darujete na račun Zveze prijateljev mladine Slovenije SI56 0400 1004 9903 191, sklic SI00 07-245015, namen POMAGAMO.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice