Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Tor, 17.5.2022 20:00
Zaključila se je tradicionalna spomladanska študentska krvodajalska akcija »Častim ½ litra!«.

V mesecu aprilu so študentje po vsej Sloveniji 'častili pol litra' in pripomogli k povečanju zalog krvi. Odvzemi krvi so bili ves mesec po vsej Sloveniji. 

»Na študentske klube, ki so svoje člane spodbujali h krvodajalstvu, smo zelo ponosni,« so po koncu akcije sporočili iz Zveze Škis. Slovenija mora vsak delovni dan zbrati od 250 do 400 krvodajalcev, da ji uspe zadostiti potrebam zdravstva po krvi. 

»Darovanje krvi ni samo ena najlepših oblik medčloveške pomoči, ampak tudi priložnost neprecenljive življenjske izkušnje. V današnjem času ljudje prepogosto pozabljamo na stvari, ki nas naredijo to, kar smo. Ljudje,« so povedali v Zvezi Škis.

Kri je potrebno darovati vse leto

Namen akcije je med drugim ozavestiti mlade o pomenu darovanja krvi in jih spodbuditi, da postanejo redni krvodajalci po zaključku študija. Čeprav jim uspe z akcijo vsako leto zagotoviti veliko število krvodajalcev, je kri potrebno darovati vse leto, saj ima darovana kri tudi rok uporabe.

»Sploh v tem času se moramo spomniti naše bistvene človeške dolžnosti in vrednote – pomoči sočloveku. Kako malo je potrebno za to, da nekomu ne le polepšamo življenje, temveč ga včasih lahko celo rešimo,« so še zapisali.

Tradicionalno spomladansko krvodajalsko akcijo »Častim pol litra!« so soorganizirali Študentska organizacija Slovenije, Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, Študentska organizacija Univerze na Primorskem in Zveza ŠKIS, pod okriljem slednje so v projekt vključeni tudi lokalni študentski klubi.

Starejše novice