Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 11.11.2021 09:47
Štorklje, odlično vino, neskončna ravnica in pojedina, ki do krožnika ne potuje od daleč. Okusili smo Pomurje.

Na kaj pomislimo, ko se spomnimo na Pomurje? Štorklje, ki simbolizirajo ta ravninski del Slovenije, morda na rujno kapljico, ki dosega tudi trgovinske police po vsej deželi, ali pogled po zeleni ravnici, ki ga le redko preseka kak hrib?

Pot nas je te dni zanesla na skrajni severovzhodni del Slovenije. 

Okusili smo Pomurje

Le kje pričeti dan poln dogodivščin v tem delu Slovenije? Nikjer drugje kot v Domu penine Radgonskih goric. Radgonske gorice so znamka, ki jo že dolgo povezujemo z vrhunskimi vini in inovativnostjo na področju vinogradništva.

Neverjetna, kar 160-letna tradicija Zlate radgonske penine, je le delček zgodbe, ki jo predstavi vodička v edinstvenem prostoru Doma penine.

Najprej popelje v klet, kjer spoznamo delček postopka pridelave penine. Steklenice, obrnjene navzdol, zapolnijo vsak delček hladne kleti, mi pa prisluhnemo zgodbi. 

Poseben čar ima tudi dvorišče, a se skozi tega sprehodimo do predprostora, kjer pogled ujamejo stare etikete. Hranijo jih še vedno, saj lahko tako obiskovalci začutimo časovnico zgodbe, ki vodi vse do danes.

Od izreza starega članka do etiket, ki se jih še spomnijo babice in dedi - edinstvena zgodba o tem pomurskem uspehu se pripoveduje sama. 

Notranje dvorišče Doma penin je skriti dragulj Gornje Radgone.

Obiskovalcem se še svita ne, kaj nas čaka za težkimi vrati, ki vodijo iz dvorišča. Vrata se odpro, skozi ozek hodnik arhivskih vin se sprehodimo in v ozadju že slišimo šumenje vode.

Skozi ozki in nizki hodnik se pogled razpre po slapu. Slap! Sredi kleti! Ne pretiravamo, če izjavimo, da kaj takega tudi po svetu težko najdemo.

Skupina, s katero obiščemo Pomurje, je nad slapom navdušena. »Videl sem že svet, ampak kaj takega pa še ne,« je komentar možakarja v skupini. 

Vodička slap osvetli, natoči kozarce in pod slapom okusimo slastno penino Radgonskih goric. Izkušnja, ki se zdi neponovljiva. Bojda se tudi tista najbolj skrita želja uresniči, če vržete kovanček v slap. 

S kozarci se sprehodimo do trgovinice, kjer lahko gostje kupijo vina, penine in mesnine. Tam poskusimo še nekaj vzorcev, vsi različni, za vsakega nekaj. Med grižljaji za razvajanje brbončic nam ponudijo tudi pršut in sir ter kruh. 

Slap teče kar v kleti Doma penin in tako pričara magično vzdušje.

Po vinskem sprehodu se prileže kaj za v želodček

Po degustaciji smo se že pošteno veselili toplega kosila, ki nas je čakalo v Gostilni Rajh v Bakovcih. Družinska tradicija in gurmanska izkušnja sta besedni zvezi, ki opišeta Gostilno Rajh.

Že pri vratih gost začuti, da bo hrana na visokem nivoju, saj tam na zidu ponosno visijo priznanja. Prav eno pa še posebej bode v oči. Gostilna Rajh je uvrščena v prestižni Michelinov gastronomski vodnik. 

Tako namesto vode žejo poteši bezgov sok z ingverjem. Pravijo, da je z domačega gostilniškega vrta. Predjed zaznamuje buča - olje, pire, z dodatkom soli in cvetlic. Naslednji krožnik je svetlih barv. Zelenjava, riba, kaviar celotno izkušnjo povzdignejo.

Kraljica glavne jedi je svinjska pečenka, pomakamo jo v bučni pire, poleg pa, kot se ob pečenki spodobi, krompir. A ne tak, kot ga pripravimo doma. Je kocka iz množice plasti krompirja, mehko navznoter in hrustljavo navzven.

Kosila pa, seveda, ni konec brez sladice. Pri Rajhu so postregli z dekadentnim rjavčkom z arašidovim maslom in bučnim sladoledom. 

Domače, a inovativno. Hrana pri Rajhu, ki očara tudi najbolj zahtevne goste.

»Jaz te dam na balon«

Kam pa dalje? Na balon, seveda! Naslednja postojanka je park Expano, interaktivni doživljajski park, ki nas pozdravi takoj ob prihodu iz avtoceste v Murski Soboti. Park, ki ima poseben čar poleti, ko se pripeljejo motoristi, izletniki, radi pa pridejo tudi domačini. 

Ob jezeru lahko tako preprosto spijete kavo, pojeste kos prekmurske gibanice ali se podate na interaktivno izkušnjo, ki vas ne bo pustila ravnodušnih. Posebna atrakcija je balon. 

Da, prav ste slišali. V parku Expano lahko sedete tudi na balon, ki vas bo popeljal čez celotno Pomurje in to brez, da bi se sploh premaknili!

V prvi sobi Expana nas pričakala okrogla komora, na klopi pa VR očala. Očala smo si nadeli in balon je poletel! Skozi izkušnjo so nas vodila očala in glas zaposlene, ki je predstavljal destinacije našega balona. 

Obiskali smo vse največje znamenitosti Pomurja in to v le nekaj minutah. Od gradu Grad do stolpa Vinarium, Goričkega, ob nas so celo letele štorklje. A Expano nudi še veliko več, da ne izdamo vsega.

Kakšno doživetje! Skok na balon in že smo prepotovali celotno Pomurje.

V Pomurju diši po ... čokoladi? 

Naslednja postaja: Tešanovci! Majhna vasica, kjer se skriva domačija Passero. Hiša z dolgo tradicijo, ki pa jo vodi vizija mladih prevzemnikov. Od vinotoča, ki je bil nekoč središče vasi, pa do čisto prave čokoladnice.

Trgovinica na posestvu Passero skriva pravi raj za vse čokoladne navdušence. Čokolade, pralineji, likerji, v Pomurju najbrž ni slajšega kraja.

Iz trgovinice se pogled razširi še v industrijsko kuhinjo, kjer nastajajo sladke pregrehe. 

Ste ljubitelj pralinejev? Ti še posebej navdušujejo. Polnjeni s klinčki, pa semeni, pa karamelo, sadjem, belo čokolado, temno čokolado ... In vse narejeno iz kakovostnih sestavin, izpod rok družine. Če niste ravno sladkosned, pa nič ne de.

Na dvorišču je tudi lokal, kjer si lahko odpočijete, kupite pa lahko še olje, žganja, sokove, mesnine, vina ... 

Domačija Passero je pa ena izmed 27 kmetij v Pomurju, ki so vključena v Združenje turističnih kmetij Slovenije. Del tega združenja pa je tudi naša naslednja postojanka. 

Diši po čokoladi ...
... in suhih mesninah!

Kjer vas pozdravi veseli pujsek

Že v temi smo prispeli na Turistično kmetijo Puhan, kjer nas pozdravi nihče drug kot veseli pujsek. To je zaščitni znak turistične kmetije, ki se še zmeraj ukvarja tudi s prašičerejo.

»Iz kmetije na mizo in iz trte v kozarec,« je moto te turistične kmetije, ki se ponaša z odlično domačo hrano. 

Si želite okusiti pravo Pomurje? Turistična kmetija nudi domače jedi, postrežene na visokem nivoju. Lačne goste so očarali že z narezkom, postreženim na dolgi leseni deski. Domače mesnine, ki jih sušijo kar sami.

Bujta repa, tri vrste klobas ali 'kolin', 'restan' krompir je glavna jed, po kateri smo bili že dodobra siti. Prekmurska gostoljubnost pa se še ni končala. Brez sladice, odlične prekmurske gibanice, ni šlo. 

Pravo doživetje pa je bil tudi ogled trgovinice, kjer družina prodaja svoje izdelke. Vina, sušene mesnine in celo kremo za roke, ki jo je razvila mlada prevzemnica kmetije sama. Krema je prava inovacija, saj je narejena iz svinjske masti. 

V prostoru pa pogled pritegne sušilnica, kjer krače, na ravno pravi temperaturi in vlagi, čakajo na svoj razrez. 

Slastna večerja v toplem ambientu ...
... iz atraktivne trgovinice pa še kaj za domov.

Blog objava je nastala v sklopu promocije vodilne destinacije Pomurje, po javnem razpisu Slovenske turistične organizacije za sofinanciranje aktivnosti promocije turistične ponudbe vodilnih turističnih destinacij v Sloveniji v letu 2021. 

#ifeelslovenia #mojaslovenija #myway

Komentarji (0)

Log in or register to post comments

Starejše novice