Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 11.11.2020 08:04
Božiček za en dan je srčni projekt, ki že skoraj desetletje obdaruje otroke iz socialno šibkejših okolij, od leta 2016 pa tudi socialno šibkejše starostnike.

Akcija Božiček za en dan je popolnoma neprofiten projekt, izpeljan v celoti s strani prostovoljcev. Vsako leto projekt Božiček za en dan zbira in podarja darila otrokom iz socialno šibkejših okolj, poleg tega pa tudi socialno šibkim starostnikom po vsej Sloveniji. Tako lahko prav vsak izmed nas postane Božiček, četudi samo za en dan, in s svojim, skrbno izbranim darilom pričaramo lepši božič nekomu, ki ga najbolj potrebuje.

Akcija je nastala na pobudo in pod vodstvom Savine Goličnik, ki je na humanitarni odpravi v Južnoafriški republiki odkrila projekt Santa’s Shoebox in ga ob vrnitvi v domovino leta 2012 prvič izvedla kar iz dnevne sobe in prtljažnika osebnega avtomobila.

Leta 2012 so z akcijo uspeli obdariti 225 otrok. Ker pa je akcija vztrajno rasla, so že naslednje leto obdarili 3700 otrok, samo v prejšnjem letu pa se je daril razveselilo že več kot 12.000 otrok in starostnikov.

Kako postati Božiček za en dan?

Božički se morajo najprej registrirati, nato izbrati otroka, ki ga želijo obdariti, in pri tem izbrati tudi zbirno mesto, kamor bodo darilo dostavili.

Pri tem se lahko zgodi, da na seznamu ni več nobenega otroka ali starostnika. Nič ne de, seznam otrok in starostnikom namreč prostovoljci sproti posodabljajo, pri čemer so odvisni zlasti od ustanov, ki jim podatke posredujejo. Organizatorji zato predlagajo, da tisti, ki želijo v projektu sodelovati, redno spremljajo njihovo Facebook stran.

Vsak lahko izbere le enega otroka ali starostnika, saj želijo prostovoljci omogočiti sodelovanje čim večjemu številu Božičkov. Ko posameznik izbere otroka ali starostnika prejme elektronsko sporočilo s potrditvijo izbire, s čimer se prava zabava šele začne.

Foto: Božiček za en dan

Darilo naj vsebujejo tudi sladkarije, vendar ne preveč

Ko kot Božiček izberemo otroka ali starostnika pa organizatorji projekta predlagajo, da poiščemo kakšno staro škatlo, najbolje škatlo za čevlje, srednje velikosti. Pri tem moramo zaviti tako škatlo kot pokrov posebej, saj bo vsebina daril pred predajo zaradi varnosti pregledana. 

Okrašeno škatlo napolnimo z darilom, pri čemer organizatorji poudarjajo, da mora darilo vsebovati nekaj za 'cartanje', na primer plišasto igračo, oziroma igračo primerno starosti obdarovanega otroka, nekaj za osebno higieno, šolske potrebščine, igračo, oblačilo in sladkarije, pri čemer dodajajo, da naj Božički s sladkarijami ne pretiravajo.

Kot zadnje škatlo opremimo z etiketama, ki vsebujeta podatke o otroku, nato pa darilo predamo oziroma oddamo na zbirno mesto. In sicer lahko v Mariboru oddamo darilo v Mladinskem kulturnem centru Maribor in v Muzeju narodne osvoboditve Maribor.

Na Ptuju lahko darilo oddamo v Centru interesnih dejavnosti Ptuj, v Murski Soboti pa na Slovenski filantropiji oziroma v Hiši Sadeži družbe Murska Sobota in razvijanje medgeneracijskega sodelovanja.

»Naša največja nagrada so vsekakor nasmejana lica in razigrana otroška srca, a včasih je vseeno lepo prejeti tudi kakšno dodatno potrditev za ves vloženi trud in delo. Božiček za en dan je projekt vseh dobrosrčnih ljudi, zato to priznanje pripada vsem, ki ste v vseh teh letih kakorkoli pripomogli k uspešnosti projekta,« še dodajajo organizatorji projekta Božiček za en dan.

Foto: Božiček za en dan

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice