Foto: Bobo
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 30.11.2021 11:10
Mlajša bolnica, pri kateri so konec septembra prepoznali sum na zaplet po cepljenju z vektorskim cepivom, je po danes razkritih podatkih tudi uradno umrla zaradi cepljenja s cepivom Janssen.

20-letnica, pri kateri so nekaj dni pred njeno smrtjo prepoznali sum na zaplet po cepljenju z vektorskim cepivom, je 29. septembra umrla v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Kot so takrat pojasnili pristojni, je imela bolnica hkrati možganske krvavitve in strdke, intenzivno zdravljenje pa ni bilo uspešno.

Zaradi časovnega sosledja s cepljenjem z vektorskim cepivom, ki se aplicira z enkratnim odmerkom, pa so primer kot možen stranski učinek prijavili na Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Pri bolnici so takoj ob sprejemu prepoznali življenjsko ogrožajoče stanje, skladno s tem se je začelo urgentno zdravljenje, a se kljub naporom stanje bolnice ni izboljšalo.

»Hkrati je imela možganske strdke in krvavitve v možganih. Naredili smo vse, kar smo glede na sodobno medicino lahko naredili, od začetka smo se posvetovali z vsemi strokovnjaki, ki se v kliničnem centru s tem ukvarjajo,« je ob njeni smrti povedal vodja službe za urgentno nevrologijo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana Igor Rigler.

Danes pa so na vladni novinarski konferenci sporočili, da je 20-letnica potrjeno umrla zaradi cepljenja z vektorskim cepivom.

20-letnica zaradi cepljenja razvila sindrom tromboze

Predstojnik Območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Maribor Zoran Simonovič je na današnji vladni novinarski konferenci razkril, da je bila zaradi omenjenega primera ustanovljena skupina petih članov, ki so jo sestavljali zdravnik internist, klinik in infektolog, ter zdravnica farmakologinja in predstavnik epidemiološke stroke.

Komisija je pridobila vso zdravstveno dokumentacijo paciente, ki je razvila sindrom tromboze s trombocitopenijo. Pregledali so dokumentacijo, pridobljeno od trenutka po cepljenju naprej, torej od trenutka, ko je bila sprejeta v urgentno ambulanto nevrološke klinike in v času njenega zdravljenja na kliniki. Pregledali so tudi predhodno zdravstveno dokumentacijo, ki jo je predložila osebna zdravnica pacientke. 

Komisija je potrdila, da je prišlo v omenjenem primeru do razvoja sindroma tromboze s trombocitopenijo oziroma do s cepljenjem povzročene imunske trombotične trombocitopenije. Tako so bili izpolnjeni vsi kriteriji za postavitev te diagnoze. Prav tako je komisija ugotovila, da v času pred cepljenjem ni bilo ugotovljenih stanj, ki bi lahko vplivala na težave po cepljenju.

»Kot rečeno, komisija je soglasno ocenila, da je povezanost v tem primeru, med cepljenjem s cepivom Janssen in tem tragičnim zapletom, bila zagotova, torej gre za gotovo povezavo. Kljub ustreznemu zdravljenju na nevrološki kliniki je prišlo do smrtnega izida tega zapleta,« je na novinarski konferenci povedal Zoran Simovič.

Spomnimo

Bolnica, ki je bila cepljena približno 14 dni pred hospitalizacijo, je pomoč na nevrološki kliniki poiskala zaradi glavobola, motenj vida, slabega počutja, prav tako je bruhala. Po besedah pristojnih ni jemala nobenih zdravil, ki bi pospešili to stanje.

Po tem, ko so jo v urgentni ambulanti nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana sprejeli v ponedeljek, 28. septembra, pa so iz bolnišnice že naslednji dan sporočili, da je 20-letnica umrla.

Po podatkih nevrološke klinike ljubljanske bolnišnice gre za drugi resni zaplet v Sloveniji, povezan z aplikacijo cepiva proti covidu-19. Oba sta bila pri ženskah, mlajših od 50 let, cepljenih z vektorskim cepivom. Pri prvi bolnici se je zdravljenje zapleta končalo uspešno.

Še isti dan je ministrstvo za zdravje na predlog posvetovalne skupine za cepljenje pozvalo Nacionalni inštitut za javno zdravje, da začasno ustavi cepljenje s cepivom Janssen ter o tem obvesti vse cepilne centre in izvajalce cepljenja.

Posvetovalna skupina za cepljenje je nato sprejela odločitev, da priporoča prednostno uporabo mRNK cepiv pred vektorskimi. Vektorska cepiva, med katera sodita cepiva podjetij AstraZeneca in Janssen, tako sedaj uporabljajo le v primeru kontraindikacije za cepljenje z mRNK cepivi ali na izrecno željo posameznika, ki je pred cepljenjem seznanjen z možnimi neželenimi učinki po cepljenju. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice