Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Ned, 11.12.2022 10:53
Uprava Republike Slovenije za varno hrano je bila s strani priljubljene verige trgovin obveščena o odpoklicu namaza s trga zaradi prisotnosti nevarne bakterije. Ta lahko povzroči zastrupitev in tudi smrt.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru uradnega vzorčenja živil odvzela vzorec 'Bakalar – namaz polenovka na belo' trgovine Mercator, v katerem je bila ugotovljena prisotnost bakterije Listeria monocytogenes.

Listerija (Listeria monocytogenes) je bakterija, ki je zelo razširjena v naravnem okolju. Najdemo jo v zemlji, vodi, odplakah, iztrebkih ljudi, domačih in divjih živalih, pa tudi v številnih živilih.

Za listeriozo pri človeku je značilno, da se običajno ne pojavlja v epidemični obliki, ampak posamično. Najpogostejši vir okužbe so živila.

Čeprav je število ljudi, ki oboli za listeriozo zaradi okužbe z živili majhno, pa je listerioza eden od vodilnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami z živili.

V primeru, da imate to živilo doma, ga ne uporabljajte. Če ga boste vrnili v trgovino, kjer ste ga kupili, vam je trgovec dolžan vrniti kupnino.

Podatki o izdelku

  • Živilo: Bakalar- namaz polenovka na belo, pakiran, Minute, 150 g
  • Serija/lot: 2411
  • Črtna koda: 3838900929223
  • Porabiti do: 05.12.2022
  • Pakiranje: posodica, 150 g
  • Proizvajalec: Mercator IP, Ljubljana

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice