Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Sob, 15.1.2022 09:34
V Ljubljani se danes pričakuje visoka onesnaženost zraka z delci PM10.

Ljubljanski zrak bo danes zelo onesnažen.  

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje, se danes pričakuje visoko onesnaženost zraka z delci PM10 v Ljubljani in zmerno onesnaženost v Murski Soboti, Celju, Zasavju, Novem mestu in Kranju.

V Mariboru in na Primorskem bo onesnaženost nizka. V nedeljo pričakujejo zmerno onesnaženost zraka z delci PM10 v celinski Sloveniji. Na Primorskem bo onesnaženost nizka.

Kaj storiti?

V primeru pričakovane visoke onesnaženosti zraka z delci PM10 Agencija Republike Slovenije za okolje priporoča občanom in pravnim osebam, da ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja. 

Prav tako svetujejo zmanjšanje ogrevanja stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva. Uporabljajo naj javni prevoz namesto osebnih vozil ter naj ne kurijo na prostem.

Morebitna onesnaženost tudi v dolinah in kotlinah

Najbolj onesnažujejo zrak zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih nepravilno kuri oziroma se za kurjenje uporabljajo premalo suha drva. Z upoštevanjem navodil za pravilno kurjenje prihranimo gorivo in zmanjšamo onesnaževanje zraka.

Občasne meritve so pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce pojavljajo tudi v krajih izven območij, za katere so izdane napovedi, predvsem v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les.

Zaradi zaščite prebivalstva je smiselno zgoraj navedena priporočila upoštevati tudi na teh območjih.

Spremembe ravni delcev

Onesnaženost zraka se preko dneva spreminja, zato se urne ravni delcev lahko pomembno razlikujejo od napovedanega dnevnega povprečja.

Agencija predlaga redno spremljanje urnih ravni delcev PM10 ter prilagoditev aktivnosti na prostem skladno s priporočili. 

Napoved velja za lokacije, ki niso pod neposrednim vplivom lokalnih izpustov (prometne ceste, kurišča, industrija, delavnice...).

Starejše novice