Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Pon, 29.11.2021 15:09
Meteorologi opozarjajo na nevarnost snežnih plazov v visokogorju.

V gorah je trenutno snežna pravljica, a se je zaradi obilnega sneženja povečala nevarnost snežnih plazov. 

V visokogorju nad okoli 1800 metrov je trenutno znatna nevarnost snežnih plazov, tretje stopnje, nižje pa zmerna, druge stopnje. 

Foto: ARSO vreme

Zaradi obilice bolj ali manj rahlega snega je gibanje težavno, na izpostavljenih legah je sneg precej spihan, nastali so zameti, ponekod je zaradi vetra tudi tanka skorja. 

Snežne razmere

Foto: ARSO vreme

Agencija Republike Slovenije za okolje poroča, da je največ snega na avtomatski postaji Kanin okoli 160 centimetrov, na Zelenici 110 centimetrov, Kredarici sto centimetrov, Voglu 90 centimetrov, Rudnem polju 82 centimetrov, Krvavcu 78 centimetrov, Vršiču in Pavličevem sedlu 69 centimetrov, Planini pod Golico 60 centimetrov. 

Tudi v alpskih dolinah je razmeroma debela snežna odeja, od 30 do 50 centimetrov. Tudi na Pohorju je okoli 50 centimetrov snega.

Na poti v gore izbirajte varne cilje!

Zato, če se odpravljajte v gore, izbirajte varne cilje. V mislih imejte, da boste za pot zaradi težavnih razmer za gibanje potrebovali bistveno več časa, opozarjajo.

V gorah bo noč in jutrišnje jutro precej mrzlo. Temperatura se bo na 1500 metrih gibala okrog minus deset stopinj Celzija, na 2500 metrih pa okoli minut 14 stopinj Celzija.

Pihal bo tudi okrepljen severnik. 

Predviden razvoj vremena

Danes se bo jasnilo. Krepil se bo severni veter. Temperatura bo pod ničlo. Novi sneg se bo počasi sesedal, severni veter ga bo prenašal v zamete.

Jutri bo dokaj sončno vreme. V sredogorju se bo krepil jugozahodnik, višje pa bo pihal zmeren severozahodnik, ki se bo popoldne nekoliko okrepil. Tudi jutri bo v gorah in hribih temperatura pod ničlo.

Plazovne razmere se bodo še poslabšale - nastale bodo številne klože, ki se bodo lahko sprožile že ob manjši obremenitvi snežne odeje. Sponatnega plazenja bo malo, le s strmih pobočij bodo možni posamezni manjši plazovi suhega snega.

V sredo se bo pooblačilo, najprej v zahodnem delu gora. V vzhodnih Karavankah in na Pohorju bo večji del dneva še delno jasno. Pihal bo okrepljen do močan jugozahodnik. Popoldne se bodo začele pojavljati padavine. Meja sneženja se bo postopno dvignila do okoli 1100 metrov nadmorske višine.

Ob otoplitvi v sredogorju se bo povečala možnost posameznih talnih plazov s strmih travnatih pobočij, ker je snežilo na kopno podlago. Višje bo jugozahodni veter prenašal sneg v zamete, nastajale bodo nove klože. Vetru izpostavljene lege bodo močno spihane, lahko tudi do kopne podlage.

Popoldne bo v zahodnih in južnih Julijcih ter v hribih Notranjske in severne Primorske začelo rahlo snežiti in do petka zjutraj bo v gorah predvidoma lahko zapadlo od 30 do okoli 50 centimetrov snega. Nevarnost snežnih plazov se bo zato povečala.

V četrtek bo oblačno s padavinami, meja sneženja se bo hitro spuščala. Zapihal bo veter severnih smeri, hladilo se bo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice