Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 15.10.2020 15:36
Tina Bregant, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, je na današnji novinarski konferenci o izzivih z novim koronavirusom predstavila nov odlok, ki narekuje obvezno nošnjo mask tudi na prostem v rdečih regijah.

V luči tega, da bi se izognili še večjim zaostritvam, se je vlada odločila, da v nov odlok zapiše obvezno nošnjo mask tudi na prostem. Brez maske, ko govorimo ali smo športno aktivni, se namreč okoli nas ustvarja oblak kapljic oziroma aerosolov, ki se med drugim prenašajo na okoliške površine in v katerih je lahko prisoten tudi virus.

»Če ne želimo svojih kapljic in virusov deliti s tistim, ki se nahaja v tem prostoru nekaj trenutkov za nami, je smiselno, da nosimo masko. Smo na eksponentni krivulji, ki jo je težko ustaviti. In nošnja mask je učinkovita, o tem ni nobenega dvoma,« izpostavlja Bregantova.

Masko je dobro uporabiti tudi pri športnih aktivnostih, razen, če gre za individualno športno aktivnost na samem. Če gremo na primer na sprehod, kjer je več ljudi, je masko potrebno nositi. Bregantova pri tem navaja tudi izjeme, katerim mask ni potrebno nositi, in sicer so to otroci do šestega leta, osnovnošolci do vključno petega razreda, tudi vzgojitelji v vrtcih in njihovi pomočniki.

Zapiranje nenujnih bolnišničnih dejavnosti

Spreminja se tudi režim za zdravstvene delavce, ki po novem lahko svoje delo opravljajo naprej, tudi, če so bili v stiku z okuženo osebo, dokler ne razvijejo simptomov.

»Mi kadra nimamo, zato iščemo najboljše možne približke, to je daleč od optimalnega. Vendar če ljudi ni, moramo najti en kompromis,« pravi Bregantova.

Dodaja, da se spreminja tudi področje zdravstvene dejavnosti, natančneje zapiranje nenujnih dejavnosti v bolnišnicah. Tako lahko posamezni vodja oddelka po novem sam presodi, ali se bo njegova dejavnost še naprej izvajala.

Starejše novice