Vir: Facebook, Krvavec.
Ustvarjeno dne
Čet, 19.11.2020 15:17
Bomo letos sploh lahko kaj smučali? Bomo, v en glas zatrjujejo upravljalci slovenskih smučišč, ki se pospešeno pripravljajo na novo smučarsko sezono.

Ta smučarska sezona prinaša posebne izzive, pa ne govorimo o pomanjkanju naravnega snega, pač pa o trenutni situaciji, ki vsem smučarskim delavcem povzroča kar nekaj skrbi. A upravljalci slovenskih smučišč ostajajo optimistični. Vsi so že zavihali rokave in se previdno ter predvsem varno pripravljajo na otvoritev nove smučarske sezone.
 

Vsi upravljalci smučišč v Sloveniji se podpisali predlog Covid priporočil na smučiščih, ki ga je Združenje žičničarjev Slovenije posredovalo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Priporočila so bila napisana na podlagi priporočil, ki jih bodo izvajali upravljalci smučišč v tujini. Ta med drugim ne predvidevajo zapiranja smučišč ob upoštevanju priporočil in navodil NIJZ. 

Na smučiščih letos snežna in covid-19 garancija

Večina slovenskih smučišč je že začela s predprodajo smučarskih vozovnic. Poleg snežne pa so v tem letu uvedli tudi covid-19 garancijo. Da bi se lažje odločili za nakup na RTC Krvavec ponujajo kar dvojno garancijo, s katero zagotavljajo povračilo sorazmernega dela kupnine, če ne bodo izvedli sto smučarskih dni. Vsem kupcem dnevnih vozovnic pa vozovnice veljajo dve leti. Kot so nam sporočili s Krvavca, je zanimanje letos po pričakovanjih manjše kot v preteklih letih:  "Nekaj vozovnic se je prodalo, predvsem zaradi garancije, ki jo nudimo. Ljudje so seveda negotovi. Mnogi povprašujejo in čakajo, kaj bo prinesel december. Zdi se, kot da so v nizkem štartu in čim bodo smučišča odprla svoja vrata, bodo pri nas. Seveda pa je za mnoge izjemnega pomena občutek varnosti, ki pa jim ga bomo morali zagotoviti mi." 

Za prihajajočo zimo so na Mariborskem Pohorju doslej prodali blizu 1100 različnih sezonskih vozovnic in tudi sami glede na pretekla leta opažajo precejšen padec v prodaji.

Vse kaže, da bomo letos smučali doma

Glede na trenutno situacijo in nedostopnost tujine vse kaže na to, da bomo letos smučali doma. To je dobra novica za vsa slovenska smučišča. Direktor RTC Krvavec Janez Janša predlaga, da bi smučarska vozovnica omogočila prehod med občinami, kot je bilo to v preteklem mesecu možno z rezervacijo v turističnih namestitvah.
 

O možnosti, da bi sezona odpadla, ne razmišljajo 

Otvoritev letošnje smučarske sezone na Mariborskem Pohorju planirajo za drugi vikend v decembru, točen datum bo seveda odvisen od epidemiološke situacije in vremenskih razmer, so pojasnili. Trenutno opravljajo vsa potrebna dela na smučarskih terenih, žičnicah in drugi infrastrukturi ter opremi. "Z zasneževanjem pohorskih smučišč pa bomo začeli takoj, ko bodo dovolj nizke temperature to dopuščale," še doda Miha Rubin. 
 

Vir: Facebook, Visit Pohorje.

Tudi na bližnji Rogli vzdrževalna dela na žičniških napravah in smučarskih progah potekajo po zastavljenih načrtih. Začetek smučarske sezone je odvisen od vremenskih razmer, snežnih padavin in temperatur, primernih za tehnično zasneževanje in nenazadnje od epidemiološke situacije in sprejetih ukrepov Vlade RS. Razmere in veljavne ukrepe skrbno spremljamo ter se sproti prilagajamo dejanski situaciji, so nam sporočili s smučišča na Rogli: "Glede na to, da aktivnosti, povezane z zimskimi športi, potekajo na prostem ter da so ljudje že sami po sebi opremljeni z rokavicami, šali, podkapami, na samem smučišču ne pričakujemo večjih omejitev. Nekoliko več prilagoditev bo potrebnih za zagotavljanje primerne varnostne razdalje ob vstopu na žičniške naprave."
 

Vir: Facebook, Rogla.

Enakega mnenja so na Krvavcu: "Sezona je negotova, a verjamemo, da je smučanje šport, ki ga je možno ob omejitvah in ukrepih varno izvajati, hkrati pa je vedno pogostejše in glasnejše mnenje, da v teh časih ljudje še bolj potrebujemo gibanje in svež zrak, saj sta krasna za imunski sistem in sprostitev."

Vir: Facebook, Krvavec.

Na Krvavcu so v nizkem štartu za otvoritev sezone. Kupili so dodatne topove za zasneževanje, na napravah so opravili vsa potrebna vzdrževalna dela. Samo še temperature padejo, pa gredo v akcijo. V prvi vrsti pa skrbijo za varnost: "Seveda pripravljamo vse, kar je potrebno, da bo obratovanje varno za vse, obvestila o ukrepih in omejitvah za smučarje, razkuževanje in zračenje kabinske žičnice, kot tudi drugih žičniških naprav, prilagajanje dogajanja, ker letos na smučišču pač ne bo množičnih druženj in zabav."
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice