Foto: Pexels
Ustvarjeno dne
Pon, 21.12.2020 10:02
21. december je za naše prednike veljal kot edino pravo in naravno novo leto, imenovano zimski solsticij ali sončev obrat. Gre za najkrajši dan in najdaljšo noč v letu, kjer se sonce pojavi nizko na nebu in nam podarja najmanj svetlobe.

Sončev obrat je bil po starem ljudskem izročilu dan za praznovanje, saj je pomenil, da se bodo dnevi spet pričeli daljšati. Na današnji dan se tudi uradno začne zima. Glede na keltsko izročilo se ta dan imenuje Yule, kar v norveščini pomeni kolo. Prepričani so bili, da se kolo življenja na ta dan za hip ustavi, nato pa spet požene v nov cikel Sonca. 

Ponekod tradicijo praznovanja zimskega solsticija ohranjajo še danes

Po starih izročilih naj bi si ob zimskem sončevem obratu vzeli čas zase, pogledali v preteklost in hkrati v prihodnost. Glede na slovensko in evropsko praznično tradicijo je na dan sončnega obrata potekalo kresovanje, naši predniki pa so svoje domove okrasili z zimzelenimi rastlinami iz narave, kot opomin na neskončnost in cikličnost življenja.

Na Irskem se na ta dan navadno več deset tisoč ljudi zbere na več kot 5000 let starem pokopališču Newgrange. Komora na tem pokopališču je ob jutranjem vzhodu poravnana s Soncem. Sonce na solsticij prodre skozi strop komore in kratek čas posveti v notranjost.

Tudi drugod po svetu še vedno ohranjajo običaje: kurijo kresove in izdelujejo praznične okraske z bršljana in zimzelenega drevja. 

Japonci zimski solsticij praznujejo tako, da si privoščijo vročo kopel iz lokalnih citrusov, imenovanih yuzu. Verjamejo, da jih bo ta kopel obvarovala pred prehladom in drugimi boleznimi.

Na enem najbolj znanih zbirališč ob zimskem solsticiju, na angleškem Stonehengu, pa so letos pripravili virtualno spremljanje tega čudovitega pojava. Navadno se tam ljudje zberejo že pred sončnim vzhodom, kjer sonce pričakajo s plesom, petjem ali jogo. Stonehenge imenujejo tudi popek sveta, saj je ravno na dan solsticija ob sončnem vzhodu Stonehenge popolnoma poravnan s Soncem.

Starejše novice