Vir: Ministrstvo za notranje zadeve RS.
Ustvarjeno dne
Pet, 15.1.2021 15:38
Objava decembrskih plač več kot 8600 zaposlenih na Policiji in pristojnem ministrstvu je v javnosti dvignila kar nekaj prahu.

Na Ministrstvu za notranje zadeve smo preverili, ali po tem, ko so v javnost prišli podatki o višini plač zaposlenih, opažajo povišano število prijav na razpisana delovna mesta.
 

Kot pojasnjujejo, trenutno še ni mogoče oceniti, kako bodo ti podatki vplivali na interes za zaposlitev v Ministrstvu za notranje zadeve, Policiji in Inšpektoratu RS za notranje zadeve. Trenutno vodijo več kot 100 kadrovskih postopkov, konkretnega podatka o povprečnem številu prijav ne beležijo: "Na splošno lahko rečemo, da je število vlog odvisno od pogojev, ki se zahtevajo za posamezna delovna mesta. Za delovna mesta s specifičnimi zahtevami prejmemo manj vlog v primerjavi z drugimi delovnimi mesti, za katera prejmemo tudi do 100 vlog."

Glede na razmere na trgu dela, pričakujejo, da se bo število vlog, ki jih bodo prejeli na razpis za kandidate za policiste, še povečalo. 

Na razpis za kandidate za policiste se je v 2015 prijavilo več kot 2000 kandidatov, v preteklem letu pa več kot 700 kandidatov. 

V februarju vpisi na Višjo policijsko šolo

Bliža se objava razpisa za vpis na Višjo policijsko šolo. Kandidati, ki izpolnjujejo vse pogoje, se uvrstijo v izbirni postopek, znotraj katerega morajo uspešno opraviti preizkus telesnih zmogljivosti, psihološki in zdravniški pregled, razgovor z izbirno komisijo in varnostno preverjanje. Potem pa izbrane kandidate čaka dvoletni študij na Višji policijski šoli na Policijski akademiji v Tacnu, praktično izobraževanje pa opravljajo v prostorih policijskih enotah.

Kandidati za policiste imajo v času izobraževanja, torej v času sklenjene pogodbe o zaposlitvi za določen čas, zagotovljeno brezplačno prehrano in bivanje ter prejemajo pripravniško plačo.

Po uspešno zaključenem izobraževanju se s kandidati za policiste predvidoma sklene pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas, in sicer za opravljanje nalog praviloma na policijskih postajah policijskih uprav.

[FERBUARJA BO OBJAVLJEN RAZPIS ZA POLICISTA 👮 - PRIJAVI SE] Te zanima delo policista? Imaš V. stopnjo izobrazbe (4...

Objavil/a Slovenska policija / The Slovenian police dne Četrtek, 14. januar 2021

Zakaj tako kratek rok za prijavo?

Nekatera razpisana delovna mesta imajo kratek rok za prijavo, tudi do tri dni. Ob tem se pojavi vprašanje, ali gre za delovna mesta, kjer razpis objavijo le zaradi formalnosti in je v resnici že dogovorjeno, kdo bo delovno mesto zasedel? A na Ministrstvu odgovarjajo, da so vsi roki za prijavo za javne objave v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih, ki ne sme biti krajši od treh delovnih dni, pri javnih natečajih pa v skladu z Zakonom o javnih uslužbencih, ki ne sme biti krajši od osem dni.

Konkretno se za rok odločimo v dogovoru glede na ocenjen odziv kandidatov. Za delovna mesta, za katera ocenjujemo, da je na trgu dela ponudbe dovolj, določimo krajši rok in obratno. Za delovna mesta, za katera običajno ne prejmemo zadostnega števila vlog, določimo daljši rok. V skladu s temeljnimi načeli sistema javnih uslužbencev je za vsako delovno mesto izbran kandidat, ki se v izbirnem postopku izkaže kot najbolj strokovno usposobljen za razpisano delovno mesto, pojasnjujejo na Ministrstvu. 
 

Med drugim sta na policiji odprti dve delovni mesti, eno v Laškem, drugo v Mariboru. Za nedoločen čas zaposlijo čistilko oziroma čistilca. 

[ZAPOSLIMO DVE ČISTILKI/ČISTILCA 👥 ZA NEDOLOČEN ČAS] Iščeš novo zaposlitev, bi delal/a v policiji? Imaš končano osnovno...

Objavil/a Slovenska policija / The Slovenian police dne Četrtek, 14. januar 2021

Starejše novice