Profile picture for user spela Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Sre, 14.10.2020 14:27
Tako se začne zapis, ki so ga na svojem družbenem omrežju Facebook objavili v UKC Ljubljana.

Omenjeni 51-letni moški ki je želel ostati anonimen, je bil pred tem zdrav, imel je le nekoliko povišan krvni tlak, a se je po okužbi z novim koronavirusom znašel na infekcijski kliniki, zato apelira na vse k upoštevanju preventivnih ukrepov:

"Lažje sprejemljiva je maska za enkratno uporabo kot tista, ki ti jo v bolnišnici namestijo za dotok kisika. Naredimo to zase in za svoje najbližje!" 

Ali veste, kje ste se okužili?

Lahko le predvidevam, da na delovnem mestu. Sodelavec je bil na krstu, kjer naj bi bil nekdo okužen. On je šel po tem, ko je za to izvedel, v samoizolacijo, ko se je vrnil v službo in je v dveh dneh zbolel, pa se je naš vodja odločil in nas vse poslal na testiranje. Opravili smo ga sedem dni po zadnjem rizičnem stiku.

Kako je potekalo njegovo zdravljenje in zakaj je šesti dan po začetku simptomov pristal v bolnišnici?

Isti dan, ko je izvedel za pozitiven test, se je zvečer pojavila vročina, vse pogostejši kašelj, glavobol, opisuje 51-letnik.

Skušal se je pozdraviti doma na ustaljene načine, z lekadoli in podobnim. V družini so takoj ločili prostore, spalnice, ker imajo to možnost in k sreči se nihče ni nalezel, še danes, dva tedna po pozitivnem testu, je zaprt v izolaciji.

Šesti dan po začetku simptomov je pristal v bolnišnici

"Zmanjkovalo mi je sape, v pljučih sem čutil nekakšen balon, meglico, ki kar noče stran. Vsak kašelj mi je pobral več kisika, kot mi ga je uspelo vdihniti, na neki točki se mi je zavrtelo, sklepam, da zaradi pomanjkanja kisika. Ker ne moreš spati in se je to dogajalo cele noči, sem se zjutraj odločil, da ne morem več in klical dežurnega zdravnika. V bolnišnici sem nato prejemal kisik, sredstva proti kašlju, bistveno pa je bilo zdravilo remdesivir, ki se je pri meni zelo dobro izkazalo in v štirih dneh se je situacija drastično izboljšala. Prej nisem mogel spati drugače kot na hrbtu, saj sem težko dihal in sem imel hude bolečine. Z zdravilom pa je postajalo lažje, dodajali so mi tudi prehranske dodatke za energijo," pripoveduje moški.

Strah za svoje domače in prijatelje

A na oddelku niso imeli vsi te sreče, njegov "sosed" je v tem času izvedel, da je pozitivna še njegova žena, tudi njo so priklopili na kisik, tako da se njihova kalvarija nadaljuje.

Ta strah za svojce in družino je enako boleč kot bolezen sama.

Kako se moški počuti zdaj in kaj sporočila vsem tistim, ki ne verjamejo v moč virusa ali dvomijo v resnost situacije, pa lahko najdete v spodnji objavi UKC Ljubljana.

Starejše novice