foto: Bobo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Čet, 19.1.2023 14:59
Sindikat delavcev v zdravstveni negi je za 22. februar napovedal protestni shod.

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije je za 22. februar napovedal protestni shod medicinskih sester in drugih zaposlenih v zdravstveni negi.

Razlog je nezadovoljstvo z decembrskim dogovorom s sindikati zdravstva in socialnega varstva, ko se vlada ni želela pogajati o plačah medicinskih sester in drugih zaposlenih v skupini E3.

Vlada decembra ni pristala na zvišanje plač

Vlada v decembra zaključenih pogajanjih s sindikati zdravstva in socialnega varstva ni pristala na zvišanje plač v plačni skupini E3, ker da so bila ta delovna mesta dviga plač deležna že v dogovoru z vlado Janeza Janše novembra 2021.

Velik del zaposlenih je takrat prejel enega ali dva dodatna plačna razreda, zaposleni na najtežjih deloviščih, denimo v urgentni dejavnosti, pa pet razredov.

»Vlada je nenehno trdila, da smo novembra 2021 dobili vse in da smo porušili celotna razmerja, kar seveda ni res,« je v izjavi za medije po koncu seje republiškega odbora sindikata, ki je še vedno preoblikovan v stavkovni odbor, povedala predsednica sindikata Slavica Mencingar.

»Bilo je jasno zapisano, da se bodo pogajanja nadaljevala«

Kot je dodala, je bilo v takratnem dogovoru jasno zapisano, da se bodo pogajanja za plačno skupino E3 nadaljevala, prav tako za plačno skupino J v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva.

Slednji bo vlada stopila nasproti s posebnim projektom nagrajevanja, ki še ni bil predstavljen, o skupini E3 pa se ni želela pogajati, ker da bodo preostala nesorazmerja odpravljena v pogajanjih za nov plačni steber v zdravstvu, ki naj bi po napovedih zaživel s prihodnjim letom.

V sindikatu po besedah predsednice ne morejo pristati na enoletno čakanje

Medicinske sestre bodo na cesto čisto same

»Ogorčeni smo in ne razumemo ignorance vlade, da ima tako neenakopraven odnos do zaposlenih v zdravstveni negi,« je poudarila in spomnila, da se bodo po decembrskem dogovoru drugim zaposlenim v zdravstvu in socialnem varstvu plače dvignile večinoma za do štiri plačne razrede.

»To so glavni vzroki, zakaj smo se odločili, da bomo enkrat, morda celo prvič v zgodovini, medicinske sestre šle na cesto čisto same. Da bomo pokazale, da brez nas ni zdravstva,« je poudarila.

Shod bo 22. februarja ob 15. uri v Ljubljani. K udeležbi bodo povabili tudi druge sindikate in civilno družbo.

Njihova glavna zahteva je, da vlada zaposlenim v plačni skupini E3 doda toliko plačnih razredov, da bo skupni dvig z upoštevanjem dogovora novembra 2021 znašal štiri plačne razrede.

Med razlogi tudi pomanjkanje kadra in izčrpanost

Če posluha vladne strani ne bo, predsednica sindikata napoveduje nadaljevanje sindikalnih aktivnosti in ne izključuje možnosti stavke.

Do takrat pa bodo zaposlene v zdravstveni negi obvestili, naj svoje delo opravljajo le v obsegu svojih kompetenc in naj ne sprejemajo dodatnih zadolžitev.

Komentirala je tudi izjavo premierja Roberta Goloba po sredinem koalicijskem vrhu, ki je dejal, da je stanje v zdravstvu slabše, kot si kdorkoli misli. »Mi to vemo že ves čas,« je poudarila, med razlogi pa po njenih besedah ni le odtekanje denarja, pač pa tudi pomanjkanje kadra, izčrpanost in podvrednotenje.

Če ne bo sprememb, bo sistem razpadel, je opozorila.

Pojasnila je, da so 13. januarja premierju Golobu in ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu poslali poziv za sestanek še pred današnjim zasedanjem republiškega odbora, a do sestanka ni prišlo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice