Foto: Janez Eržen
Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Pet, 23.4.2021 10:55
Tradicionalna prvomajska budnica bo tudi letošnje leto prilagojena epidemiološkim razmeram. Z razliko od lanskega leta, pa bo zdaj potekala v živo.

V soboto, 1. maja, se bodo v zgodnjih jutranjih urah po vsej Sloveniji zbrali godbeniki in godbenice, ki bodo s tradicionalno prvomajsko budnico letos zopet v živo razveselili ljubitelje glasbe in obeležili praznovanje delavskega praznika. 

Prvomajsko budnico organizirata Zveza slovenskih godb in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti skupaj z Gasilsko zvezo Slovenije. 

Godbeniki bodo s svojimi vozili krožili po domačih krajih in ob tem predvajali koračnice, ki so jih za to priložnost posnele lokalne godbe, ali posnetek koračnic Pihalnega orkestra Litostroj. Za budnico je značilno, da potuje po svojem kraju, tako da doseže čim večje število ljudi.

Število glasbenikov prilagojeno epidemiološki sliki 

Budnice bodo igrali v skupinah do deset glasbenikov in glasbenic, praznovanju godb pa se bodo pridružila tudi gasilska društva.

Sodelovalo bo preko sto godb iz vse Slovenije, razdeljenih na manjše instrumentalne skupine, vsaka od godb pa bo igrala na petnajstih različnih lokacijah v svojem kraju.

Prve budnice bodo zadonele med 4. in 6. uro zjutraj, godba pa se bo glasno razlegala do 10. ali 11. ure dopoldan.

Prvomajska budnica lansko leto potekala virtualno

Zaradi epidemije je bila lansko leto po več kot sto letih prekinjena tradicija prvomajske budnice. Budnico so predvajali zgolj preko radijskih in TV sprejemnikov ter družbenih omrežij.

Letošnje leto pa se bo zvok slovenskih godb in koračnic zopet širil med blokovskimi naselji in vzdolž vaških ulic, prebivalci bodo odpirali okna in z aplavzom pozdravljali godbenike ter si izmenjali osebne pozdrave – tako s sosedi kot z godbeniki.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice