Vir: Prostovoljno društvo Gornja Radgona
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 21.10.2022 13:29
V Sloveniji imamo spet primer ptičje gripe.

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvešča rejce perutnine in ptic v ujetništvu, da se je pri labodih grbcih v Sloveniji ponovno pojavila visoko patogena ptičja gripa (aviarna influenca).

Danes je Nacionalni veterinarski inštitut obvestil upravo za varno hrano, da je prejel pozitivne rezultate preiskav na visoko patogeno aviarno influenco H5N1 pri štirih labodih grbcih v občini Apače, zato je Državno središče za nadzor bolezni za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino sprejelo priporočila, ki veljajo za celotno Slovenijo.

Ukrepi za preprečevanje širjenja bolezni

Gojenje perutnine in ptic v ujetništvu na prostem se mora izvajati tako, da so živali zavarovane pred stikom z divjimi pticami z mrežami ali strehami ali na drug ustrezen način ali, da se v primeru, ko to ni mogoče, oskrbujejo s krmo in vodo v zaprtih prostorih ali pod zaščito, ki zadostno odvrača pristajanje divjih ptic in s tem preprečuje njihov stik s krmo ali vodo, ki sta namenjeni perutnini in pticam v ujetništvu.

Vodna zajetja na prostem, pri tistih vrstah perutnine, kjer je to potrebno zaradi dobrobiti živali, se morajo uporabljati tako, da je preprečen dostop divjim vodnim pticam.

Pri oskrbi perutnine z vodo iz površinskih vodnih zajetij, do katerih imajo dostop divje vodne ptice, je pomembno, da se voda obdela s postopki, ki zagotavljajo inaktivacijo virusov aviarne influence.

Sem sodijo na primer prekuhavanje, uporaba filtrov, UV razkuževanja ali kemijskih substanc, kot je klor.

Nepooblaščenim osebam je potrebno omejiti stike s perutnino in vstop v prostore, kjer je nastanjena perutnina. Prav tako je potrebno upoštevati ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni pri delu s perutnino (namestitev razkuževalnih barier, uporaba zaščitne obleke in obutve, umivanje in razkuževanje rok).

Dnevni izpusti so omejeni na najkrajši možni čas, upoštevati se mora tudi priporočila iz prejšnjih točk za imetnike perutnine, ki pri tehnologiji reje uporabljajo izpuste za svoje živali.

Izvajati je potrebno biovarnostne ukrepe ob lovu na mlakarice ter pri odlovu in označevanju prostoživečih vodnih ptic ter aplicirati te ukrepe na prireditvah, sejmih oziroma razstavah perutnine in ptic v ujetništvu.

Primeri ptičje gripe tudi lani

Zelo pomembno je tudi zgodnje odkrivanje bolezni, saj se s hitro potrditvijo bolezni omeji širjenje bolezni in posledično zmanjša škodo, ki jo pojav bolezni povzroči.

Uprava rejce perutnine in ptic v ujetništvu poziva, da v primeru opozorilnih znakov o tem takoj obvestijo svojega veterinarja.

Povečano število primerov ptičje gripe so v Sloveniji nazadnje zaznali konec 2021, a do vdora v rejo perutnine ali med domače živali ni prišlo. Ukrepi, ki so jih pristojni sprejeli zaradi tega, so dokončno prenehali veljati aprila.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice