Če si želite poletje preživeti v družbi dobrih knjig preberite, kaj priporoča urednik Mitja Čander.
Ustvarjeno dne
Sre, 22.7.2020 08:52
Vas zanima katere knjige v branje priporoča urednik zbirke Beletrina Mitja Čander?

Poleti si marsikdo vzame čas, da prebere kakšno dobro knjigo, ki je ni utegnil vzeti v roke med letom. Našega sogovornika smo zato vprašali, katerih pet knjig priporoča, da jih uvrstimo na svoj knjižni seznam.

Ekstradeviško, avtor Dušan Čater

Gre za zelo svež roman o odraščanju in o morju. Vse se dogaja na enem od Jadranskih otokov, spremljamo pa zgodbo 17-letnega fanta, ki skozi dnevnik svojega dedka odkriva družinske skrivnosti. To delo je odlično tudi za vse tiste, ki letos ne boste odšli na morje, saj lahko morske občutke podoživite kar skozi knjigo.

Vir: Beletrina.

Mojstrovina, avtorica Ana Schnabl

Roman je postavljen v 80. leta prejšnjega stoletja, v čas socializma. V knjigi se avtorica ukvarja z zelo sodobno temo ljubezenskega štirikotnika in z vprašanjem osebne svobode. 
 

Vir: Beletrina.

Kolesar, avtor Marko Radmilovič

Gre za zgodovinski triler, ki sega v čas 2. svetove vojne. Roman je nastal na podlagi nekaterih resničnih dejstev, ki jih je avtor svobodno preoblikoval.

Vir: Beletrina.

Žalost onkraj sanj, avtor Peter Handke

Pretresljiva pripoved nobelovca slovenskega rodu o njegovi mami. Knjiga je nastala le nekaj tednov po tem, ko si je mama vzela življenje. 
 

Vir: Beletrina.

Konfucij: in svet, ki ga je ustvaril, avtor Michael Chuman

Biografija Konfucija, velikega vzhodnjaškega misleca, ki je zaznamoval zgodovino celotnega sveta vse do danes. Ne gre le za zgodovinsko čitivo. Knjiga je napisana zelo aktualno, v njej avtor poskuša aktualizirati Konfucija in njegove misli za sodobno kulturo in sodoben svet.

Vir: Beletrina.

"Med knjigami se počutim najbolj doma"

Mitja Čander je scenarist, dramaturg, šahovski mojstrski kandidat in še bi lahko naštevali. Študiral je primerjalno književnost in sanjaril o tem, da bi lahko pisal in urejal knjige. Mladostniške sanje so kmalu postale resničnost. Je avtor treh esejističnih knjig, lansko leto pa je izšel tudi njegov romanski prvenec z naslovom Slepec.

Vas zanima katere knjige v branje priporoča urednik zbirke Beletrine Mitja Čander?
"Včasih sem naveličan in si mislim, da obstajajo v življenju bolj zanimive stvari. A na koncu vedno znova spoznam, da so prav knjige tisto moje zavetje in področje, kjer se počutim najbolj doma."

Kaj pa je trenutno na vaši nočni omarici? 

"Nekako po službeni dolžnosti berem tri rokopise zelo zanimivih slovenskih avtorjev. V elektronski obliki na Biblosu pa prebiram knjigo Moj boj, katere avtor je Karl Ove Knausgard. Gre za zanimivo prvoosebno pripoved o odraščanju. Avtor je izdal kar šest delov in do podrobnosti popisal svoje življenje in svoje občutke. Podobno kot je to pri nas storil Lojze Kovačič v svojih Prišlekih." 
 

Knjiga mora človeka nagovoriti

Na vprašanje kako je biti založnik v današnjih časih, Čander odgovarja takole: "Boj za bralca obstaja, vedno je in vedno bo. Konkurenca različnih vsebin je danes toliko večja in to, da lahko posegamo po toliko različnih vsebinah, kadarkoli in kjerkoli, nam omogoča digitalni svet. Prav zato ima knjiga danes še toliko večjo konkurenco kot pred leti."

Pri Beletrini so se prilagodili novim časom. Okrepili so digitalno smer svojega delovanja, izdajajo e-knjige in bralcem nudijo elektronski portal za izposojo knjig Biblos. A knjiga, ki jo lahko primemo v roke in prelistamo, je vseeno knjiga: "Vedno je potrebno iskati tiste knjige, ki so res dobre, zanimive in ki res nagovorijo ljudi. To ostaja enako. Pri tem moraš imeti nekaj sreče, da izbereš pravo knjigo v pravem času in da ta knjiga naleti na svoje bralce. Neko pravilo, kako to narediti ne obstaja. Sam še vedno neizmerno uživam v izbiranju knjig, v pogovoru s kolegi in kolegicami uredniki, v branju rokopisov. Kot urednik danes uživam enako, kot sem užival na začetku pred 24 leti. Vedno znova me kaj preseneti, kakšna knjiga, za katero nisem pričakoval, da se bo znašla v mojih rokah."
 

V avgustu bo zbirka Beletrina izdala 500 knjigo. Gre za roman Ristanc, katerega avtor je Julio Cortazar: "Ta knjiga je oblikovala in zaznamovala mojo mladost in mladost vseh nas, ki smo v 90. letih začenjali z Beletrino. Zelo sem vesel, da bo prav 500 knjiga ta kultni roman argentinskega pisatelja. Prvi je pri nas izšel v začetku 90. let, a že dolgo ga ni več na knjižnih policah. Zato smo se odločili za ponatis."

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice