Foto: Bobo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Sre, 9.3.2022 21:23
Po oceni Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije je danes stavkalo 40.000 zaposlenih v skupno 652 vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju so danes s splošno stavko opozorili, na neustrezno vrednotenje dela in postavili osem stavkovnih zahtev s poudarkom na dvigu plač v spodnji tretjini plačne lestvice in plačilu povečanih delovnih obremenitev. 

Stavkali tudi v vrtcih in višjih šolah

Stavke so potekale tudi v vrtcih in visokem šolstvu. Slednji so med drugim zahtevali normalne delovne pogoje in odpravo plačnih krivic, ki so bile storjene posameznim poklicnih skupinam ter takojšen začetek usklajevanja plač z inflacijo.
 

Ministrica mnenja, da stavka ni prava pot

Reprezentativni sindikati pa so šele na dan stavke dobili vabilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport za pogovor, vendar dvomijo, da bo ministrica Simona Kustec imela mandat za vsebinska pogajanja.

Ministrica verjame, da v teh časih stavka ni prava pot in pravi odgovor. Napovedala je, da bodo sindikati v tem tednu dobili povabilo za tiste vsebine, ki neposredno ne zadevajo sistemskih vsebin plačnega sistema, ki so v pristojnosti Ekonomsko-socialnega sveta. 

Ministrstvo je reprezentativnim sindikatom v vzgoji in izobraževanju danes poslalo vabilo za pogovor glede odprtih vprašanj v dejavnosti vzgoje in izobraževanja, ki je predviden v torek.
 

Vlada je poskušala ovirati današnjo stavko

Ravnatelji ocenjujejo, da do stavke ne bi prišlo, če bi se ministrstvo za izobraževanje odzvalo na zahteve po dialogu in ustreznem ovrednotenju njihovega dela.

Glavni tajnik Sindikata Branimir Štrukelj je danes še opozoril na številne pritiske in manipulacije, s katerimi je vlada poskušala ovirati današnjo stavko.

"V moji 30-letni izkušnji še nikoli ni bilo tako močnih pritiskov, ki bi bili usmerjeni v preprečevanje izvedbe ali v razvrednotenje ciljev stavke ter v diskreditacijo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju," je poudaril za Slovensko tiskovno agencijo.
 

Stavka je uspela

Kljub temu je predsednik visokošolskega sindikata Gorazd Kovačič, da je stavka uspela, saj je stavkala velika večina zaposlenih v visokem šolstvu.

"Ustavila se je praktično celotna Univerza v Mariboru, kolektivno so se ustavile številne članice univerze v Ljubljani in na Primorskem. Tudi na ostalih fakultetah so stavkali številni posamezniki," je povedal.
 

Starejše novice