Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 18.3.2021 13:10
V zadnjem tednu so policisti in inšpektorji imeli polne roke dela.

Zdravstveni inšpektorat je opravil 1.046 nadzorov, izrekel pa sedem prekrškovnih sankcij po zakonu o prekrških, skupno so izrekli 133 opozoril in tri odločbe o prepovedi opravljanja dejavnosti. 

»Na prevzemnih mestih gostinskih lokalov je bilo opravljenih 144 nadzorov, izdanih pa 14 opozoril in ena odločba o prepovedi opravljanja dejavnosti,« je na vladni novinarski konferenci dejala Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata.

Na področju storitvenih dejavnosti so opravili 489 nadzorov, izrekli pa eno sankcijo po zakonu o prekrških, skupno 34 opozoril in štiri odločbe o prepovedi opravljanja dejavnosti. Na zunanjih javnih površinah je bilo pri 284 opravljenih nadzorih izrečenih 40 opozoril, 39 nadzorov testiranja v šolah in vrtcih pa ni pokazalo nobene neskladnosti. V povezavi z izvajanjem cepljenja proti covid-19 so sicer prejeli štiri nove prijave.

Vrstni red pri cepljenju se večinoma spoštuje

Prve ugotovitve pri nadzorih nad spoštovanjem vrstnega reda, določenega z nacionalno strategijo cepljenja proti covid-19 so sicer pokazale nekaj odstopanj, vendar so dosedanji nadzori zagotovili, da se ta v največji možni meri spoštuje. 

»Ustvarjen je vtis, da prihaja do nespoštovanja strategije cepljenja, vendar dosedanji rezultati nadzorov zdravstvenega inšpektorata kažejo drugače,« je pojasnila Potza.

Največ nadzorov na mariborskem območju

Policisti so v primerjavi s tednom dni prej izvedli za 6,9 odstotka manj nadzorov. Pri tem so izrekli skupaj 942 oziroma za 18,4 odstotka manj ukrepov kot teden dni prej. Od tega so izrekli 738 opozoril in izdali 201 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov.

»Največ nadzorov in ukrepov smo izdali na območju policijske uprave Maribor 231 ukrepov, Celja 213 in Ljubljane 196 ukrepov nato sledita policijski upravi Novo mesto s 116 ukrepi in Koper s 70 ukrepi,« je pojasnil Tomaž Pečjak, namestnik generalnega direktorja policije. 

V zadnjih sedmih dneh je policija na vseh mejnih prehodih in kontrolnih točkah na notranji meji izdala skupaj 3.934 potrdil o napotitvi v karanteno na domu.
Potrdila o napotitvi v karanteno na domu so tako v zadnjih sedmih dneh vročili 3.911 osebam, kar je za pol manj kot teden dni prej, od tega 3.568 polnoletnim in 343 mladoletnim osebam.

Starejše novice