Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Ned, 12.9.2021 09:52
Boste danes jedli govejo juho, pečenko, pražen krompir in solato?

Statistični urad Republike Slovenije to poletje razbija stereotipe. Prav dobro znan slovenski stereotip pa je ta glede družinskega nedeljskega kosila. 

Stereotip veli, da za nedeljsko kosilo najprej želodčke ogreje goveja juha, nato si privoščimo pečenko, praženi krompir in solato. Žlice pa bi naj zaropotale točno ob dvanajstih. 

V letu 2018 je v Sloveniji ob nedeljah lahko nestrpno pričakovalo, da sta se kazalca na uri poravnala na poldne, 577.544 družin.

V njih je živelo malo manj kot 1,7 milijona prebivalcev ali 81 odstotkov vseh prebivalcev Slovenije, so ugotovili na slovenskem statističnem uradu. To pomeni, da prav zares večina družin počaka, da kazalec odbije dvanajst. 

Lansko leto je vsak član gospodinjstva porabil 48 kilogramov krompirja

Na statističnem uradu so ugotovili, da je vsak član gospodinjstva v Sloveniji v lanskem letu porabil 14 kilogramov govedine, 48 kilogramov krompirja in enajst kilogramov zelene solate.

Koliko od tega se je porabilo prav na nedeljskih kosilih, ni znano. 

Stereotipa nedeljskih kosil na na statističnem uradu ne morejo potrditi, saj raziskovanja o tem, kdaj prebivalci Slovenije kosijo in kako nestrpno čakajo na kosilo, še nismo izvedli.

Starejše novice