Slika je simbolična
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 3.8.2022 19:00
Vlada je na včerajšnji dopisni seji sklenila, da od Evropske komisije sprejme donacijo 1400 odmerkov cepiva Jynneos (Imvanex) proti opičjim kozam.

Omenjeno cepivo je po mnenju Evropske agencije za zdravila najprimernejše cepivo proti opičjim kozam, donirana količina pa temelji na delitvi po številu prebivalcev države članice, so sporočili po seji.

Vlada je za podpis pogodbe z Evropsko komisijo pooblastila ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana.

Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje pa je naložila, da v sodelovanju z Javno agencijo Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke in Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano izvrši vse potrebno za prevzem in uporabo cepiva v Sloveniji.

Cepljenje priporočeno za ogrožene zdravstvene delavce

Dansko podjetje Bavarian Nordic, ki proizvaja omenjeno cepivo, je pred dvema tednoma sporočilo, da je neimenovana evropska država naročila poldrugi milijon odmerkov cepiva, dodatnih 2,5 milijona odmerkov pa so naročile Združene države Amerike.

Svetovna zdravstvena organizacija je junija 2022 priporočila cepljenje za ogrožene zdravstvene delavce.

Zunaj Afrike so po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije države od začetka maja doslej zabeležile več kot 18.000 primerov opičjih koz, večino v Evropi. Pred dvema tednoma je Svetovna zdravstvena organizacija izbruh opičjih koz razglasila za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju.

V Sloveniji so doslej potrdili 35 primerov opičjih koz. Dobra tretjina primerov je bila vnesena iz tujine - iz Španije, Italije ter Bosne in Hercegovine. Dobra tretjina posameznikov se je okužila v Sloveniji, za ostale pa kraja okužbe niso mogli opredeliti, so pred dnevi sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice