Slovenski knjižni sejem, ko je še potekal v Cankarjevem domu. / Foto: Facebook, Slovenski knjižni sejem
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 22.11.2022 20:00
Letošnji knjižni sejem se je iz Cankarjevega doma preselil na Gospodarsko razstavišče, kar je v za knjigo zainteresirani javnosti sprožilo mešane odzive.

Marsikateri ljubitelj pisane besede je poskočil od navdušenja, ko je postalo jasno, da bo Slovenski knjižni sejem, za bralce eden najpomembnejših dogodkov v letu, po dveh koronskih letih in precej slabi spletni izvedbi letos vendarle potekal v živo.

A malo manjše je bilo veselje ob najavi lokacije. Sejem, ki so ga slavnostno odprli včeraj, 21. novembra, se je namreč po desetletjih v Cankarjevem domu preselil na novo lokacijo, Gospodarsko razstavišče.

Tam se je knjižni sejem, kot pojasnjujejo organizatorji, leta 1972 sicer originalno začel, vendar se je v zadnjih desetletjih udomačil v hramu kulture, Cankarjevem domu, ki so ga za svojega sprejeli tako razstavljalci kot obiskovalci.

Nestrinjanje z izbiro lokacije izrazilo več akterjev

Lokacija v samem centru mesta je tudi naključnim obiskovalcem omogočala, da na sejem skočijo tik pred večernim koncertom, med odmorom za kosilo, ko gredo po hrano v Maximarket, pred ali po mestnem prižigu lučk, da si nove knjige naberejo, tik preden se z družbo dobijo na večerni pijači v kateri od mestnih kavarn.

Tudi lokacija Gospodarskega razstavišča za Bežigradom sicer ima določene prednosti, denimo lažje parkiranje, pa vendar je nestrinjanje z izbiro lokacije ob njeni najavi izrazilo kar nekaj akterjev iz sveta knjige.

Najobširneje se je o tem, da je nova lokacija za knjižni sejem neosebna in deluje bolj strogo poslovno kot združevalno razpisal avtor, prevajalec in dolgoletni urednik Aleš Učakar.

Za novo lokacijo so se odločili založniki

V svojem zapisu za portal Samozaložba.si izrazi strah, da je z »'boljšo dostopnostjo' in kooooončno čudovitimi možnostmi parkiranja mišljeno, da zaželeni klienti sejma ne bodo več pretežno ljudje knjige in literature, ampak po možnosti ljudje denarja in luksuza: končno se bodo namreč na sejem lahko udobno pripeljali s svojimi velikimi terenci in opravili biznis, kot se šika«.

Za pojasnilo glede spremembe lokacije smo se obrnili na predsednico upravnega odbora knjižnega sejma Tanjo Tuma, ki pravi, da so se za novo lokacijo demokratično odločili založniki, a da se ji zdi odločitev pravilna.

»Otvoritvena slovesnost se je včeraj odvijala v Festivalni dvorani, kamor smo prišlji skozi sejemske prostore. Umetniško je bila na najvišji ravni, zelo jo je pohvalil tudi direktor Frankfurtskega knjižnega sejma Jürgen Boos. Moram reči, da je podoba sejma zelo lepa, nad obiskovalci pa metri in metri zraka, da vse skupaj resnično diha.«

Dodala je, da se vsi knjižni sejmi po svetu dogajajo na razstaviščih in slovenski je bil dolgo let izjema. Sodelovanje s Cankarjevim domom sicer ocenjuje kot pozitivno, tudi prireditve v dvoranah so bile lažje izvedljive, a sejem mora biti predvsem naklonjen obiskovalcem.

Ti se bodo zdaj lahko nanj brezplačno pripeljali z avtobusom mestnega prometa ali s 75-odstotnim popustom z železnico, od postaje pa je le streljaj do Gospodarskega razstavišča.

Zaključuje, da se ji zdi to ena boljših odločitev njenih kolegov v zadnjih letih, seveda pa je nemogoče ustreči vsem, zato naj se o tem, kakšna se mu zdi nova lokacija, vsak prepriča samostojno in knjižni sejem obišče v živo.

Vstop na sejem tudi letos ostaja prost.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice