Riki in Kiki (vir: Elektro Ljubljana)
Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Tor, 24.8.2021 11:29
Elektro Ljubljana in Društvo za proučevanje in opazovanje ptic Slovenije letos spremljata pot dveh štorkelj, ki sta se odpravili na jug.

Naravovarstveni projekt Leti, leti štorklja tudi letos poteka v sodelovanju družbe Elektro Ljubljana in Društva za proučevanje in opazovanje ptic Slovenije.

Projekt omogoča sledenje štorkljam na njihovi selitveni poti in že tretje leto pomembno prispeva k razumevanju in poznavanju teh ptic.

Spremljanje Rikija in Kikija

Sredi julija so pri Elektro Ljubljana z napravami GPS opremili mladiča iz gnezda v dolenjskih Zburah, ki sta se izvalila v aprilu. Mladi štorklji, Riki in Kiki, sta vse do 12. avgusta raziskovali okolico svojega gnezda v Zburah.

12. avgusta sta zapustili svoj dom in se odpravili proti jugu, kjer sta se naslednje tri dni prehranjevali v okolici Družinske vasi, vzhodno od Šentjerneja. 15. avgusta sta zajadrali na ugodnem vetru in v enem dnevu prileteli na deponijo odpadkov blizu Kutine na Hrvaškem, oddaljeni 130 kilometrov.

Zjutraj naslednjega dne sta nadaljevali do Slavonskega broda, že naslednji dan pa vse do mesta Vidin na bolgarsko-romunski meji. Selitev je potekala zelo hitro, saj sta naslednji dan, 19. avgusta, prenočili že v mestu Corlu v evropskem delu Turčije.

Kje se štorklji nahajata? 

Trenutno se nahajata že v južni Turčiji, v bližini meje s Sirijo. Posebno zanimivo je dejstvo, da sta mladi štorklji vso pot opravili skupaj.

V prihodnjih dneh jih čaka verjetno najnevarnejši del poti, prečkanje Sirije in Libanona, kjer so tudi štorklje pogoste tarče neusmiljenih krivolovcev.

Projekt je zelo priljubljen

Odziv javnosti na projekt Leti, leti štorklja je bil že na začetku izjemen in zelo naklonjen. Prvi opremljeni štorklji v projektu sta bila Srečko in Bela, iz Matene na Ljubljanskem barju.

Zgodba s Srečkom, ki je uspešno preletel Sredozemlje, nato pa žalostno končal, ker se je zapletel v plastično vrečko, je bila zelo odmevna. Opozorila je na še eno izmed posledic neodgovornega ravnanja z okoljem. 

Naslednje leto so za opremljanje izbrali gnezdo v Bevkah, v katerem so bili trije mladiči, Čarli, Oto in Lola. Z ornitologi so prvič spremljali celoten zarod na njihovi prvi selitveni poti.

Njihova nesrečna usoda nam je pokazala, za kako tvegano in nevarno potovanje gre.

Oto je izginil v Čadu, na območju, kjer je smrtnost belih štorkelj statistično zelo visoka. Čarli je bil ustreljen, našel ga je pastir kamel v Sudanu. Lola pa je poginila zaradi zlomljene noge, vzroka poškodbe pa ne poznajo.

Riki in Kiki (vir: Elektro Ljubljana)

Namen projekta

Sledenje po interaktivnem zemljevidu daje vpogled v potek poti, postanke, izbor smeri – štorklje namreč potujejo v Afriko po različnih selitvenih poteh.

Selitev je najbolj nevarno obdobje v njihovem življenju. Tako so štiri od petih opremljenih štorkelj žal nesrečno končale, so pa za skoraj vse ugotovili vzrok nesreče.

Še vedno pa spremljajo potovanje štorklje Bele, ki se po dveh letih in več kot 34.000 prepotovanih kilometrih trenutno nahaja v bližini Kaira.

Izsledki projekta bodo vključeni v raziskavo uporabe telemetrijskih podatkov za oceno smrtnosti ptic na afriško-evrazijski selitveni poti, ki jo koordinira BirdLife International in podpira švicarska fundacija MAVA

Starejše novice