Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pet, 24.12.2021 17:37
Slovensko zdravniško društvo poziva k uvedbi obveznega cepljenja.

V Slovenskem zdravniškem društvu pozivajo Državni zbor, da sledi evropskim in svetovnim zgledom in v letu 2022 zahteva izpolnjevanje pogoja PC (preboleli, celjeni) oziroma obvezno cepljenje proti covidu-19.

Zdravniki želijo v novem letu vsem bolnikom ponovno omogočiti normalno dostopnost zdravljenja vseh bolezni, za kar je ključno cepljenje, so poudarili.

Bolniki že dve leti z zamikom dostopajo do zdravstvenih storitev

V novoletni poslanici Slovenskega zdravniškega društva so zdravniki opozorili, da slovenski bolniki že dve leti z zamikom dostopajo do zdravstvenih storitev.

Poudarili so, da je nujno treba zaščititi vse bolnike in jim omogočiti dostop do zdravstvenih storitev, ki so jih imeli na voljo pred epidemijo covida-19.

Zdravniki so namreč soočeni z dodatnim bremenom, ki ga predstavljajo covidni bolniki z dihalnimi težavami in zapleti.

Cepljenje je ključno

Opozorili so, da je cepljenje ključno, saj omogoča lažji potek bolezni in s tem zdravljenje več bolnikov z drugimi boleznimi, kljub temu, da ne nudi popolne zaščite. Poudarili so, da je svoboda posameznika omejena s svobodo soljudi.

»Necepljeni ogrožajo že cepljene, a imunološko krhke posameznike, kar ni etično. Kot edini uspešni ukrep ponuja medicinska znanost cepljenje,« so zapisali v društvu.

Ob tem so izpostavili, da je cepljenje brezplačno in dostopno vsem prebivalcem Slovenije.

Poklukar vesel, da so se odprle razprave o obveznem cepljenju

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci, na kateri je sicer predstavljal rezultate Dnevov cepljenja, izrazil veselje, da so se v minulih dneh odprle razprave o obveznem cepljenju in pogoju PC oziroma o bodočem statusu necepljenih v družbi. Meni, da bo družba morala glede tega zavzeti stališče, pri tem pa moramo biti kar se da enotni.

Poleg medicinske stroke, ki bi med drugim povedala, kakšen delež precepljenosti potrebujemo, pa morajo o načinu, kako to doseči, povedati svoje še druge stroke, kot so sociološka, pravna in tako dalje.

 Ob tem je spomnil, da se sosednje države že odločajo, da morajo posamezni segmenti družbe že izpolnjevati pogoj PC. Dodal je še, da to ni vprašanje samo za ministra za zdravje, ampak za vse nas.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice