Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 16.9.2020 21:18
Zdravnik Adolf Lukanovič, nekdanji strokovni direktor ljubljanske ginekološke klinike, je zaradi koronavirusa komaj ušel smrti.

Adolf Lukanovič, nekdanji dolgoletni strokovni direktor Ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnege centra Ljubljana, je bil v bolnišnico sprejet 9. marca letos, potem ko se je izkazalo, da je po stiku s pozitivno osebo, tudi sam pozitiven na koronavirus.

Že dvanajstega marca je bil premeščen na enoto intenzivne terapije, še isti dan intubiran in nato 900 ur mehansko ventiliran. Zaradi poslabševanja stanja je prišlo celo do odpovedovanja vitalnih organov.

Naposled je okreval in bil 25. maja premeščen na Univerzitetni rehabilitacijski Inštitut Republike Slovenije - Soča. 

Hitro poslabšanje stanja

Lukanovič poudarja, da gre za gre za resno, smrtonosno obolenje, kar priča njegova osebna izkušnja. »Osebno sem užaloščen in ne razumem tistih nejevernežev, ki se norčujejo in zavračajo, da je epidemija čista izmišljotina in na koncu celo spolitizirajo to zadevo. To je naravnost nerazumno,« je razočarano dejal.

Stanje pri njemu je namreč zelo hitro napredovalo od povsem enostavnih prehladnih znakov, po nasvetu strokovne zdravnice je ostal v bolnišnici kljub temu, da je sprva želel biti v samoizolaciji. Že za dva dni pa se je njegovo stanje tako poslabšalo, da je dobil pljučnico in je prišlo do nezmožnosti samostojnega opravljanja dihalne funkcije. 

Ko je bil na robu smrti, je začel drugače gledati na celotno dogajanje v zvezi z odklanjanjem zaščitnih ukrepov. »Vsa orodja, vsi koraki, smernice in priporočila, ki nam omogočajo omejevanje epidemije, so na mestu. Nerazumno mi je, da se to zavrača v neki razviti družbi, kot je naša,« je poudaril in pozval k upoštevanju ukrepov in uporabi aplikacije.

Veliki problemi slovenskega zdravstva

Zdravnik je za las ušel smrti, zahvaljuje pa se izredno predanim in strokovnim zdravstvenim delavcem, ki so ga obravnavali na Infekcijski kliniki v Ljubljani. Ob tem izpostavlja tudi zdravstveno nego, saj je na lastni koži občutil vso problematiko slovenskega zdravstva.

»Javno bom povedal. Vprašajmo se, zakaj diplomantke zdravstvene nege odhajajo v Hofer in Lidl za prodajalke, namesto da bi služile svojemu poklicu. Vemo, zakaj. Gre za vprašanje dohodkov, statusa, obravnavo, bolniških odsotnosti in tako dalje,« je poudaril Lukanovič in obenem še izrazil navdušenje nad Sočo, kjer so ga v šestih tednih pripeljali do ponovne samostojnosti.

Zdravnik, ki je okreval po okužbi s koronavirusom, je še opozoril na podobne epidemije v prihodnosti, na kar moramo biti pripravljeni z zdravstveno službo ter tudi kadrovsko in prostorsko.

»Virus je živa tvarina, se bo spreminjal, virus bo mutiral. Danes je covid-19, jutri bo covid-20,« svari Lukanovič.

Starejše novice