Slika je simbolična.
Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Pet, 14.1.2022 18:50
Žalosten zapis služi kot opozorilo vsem lastnikom psov, da jih na območjih z drugimi živalmi ne spuščajo s povodca.

V gozdu Koseze je pred dnevi sprehajalka naletela na šokanten prizor, ki ga je kasneje tudi opisala v Facebook zapisu. 

Brutalni napad

»Danes na sprehodu – gozdiček Koseze, srečam gospo s psom, ki ju je moč pogosto videti na tem koncu. Njo ali pa partnerja. Ima pa psa, ki ima glavo in postavo poenterja, dlako pa na predelih malenkost daljšo, kot kratkodlaki seter.

Bele barve z rjavo fleko na ušesu. Gospa sicer vzorno pripne psa, ko nas vidi in gremo drug mimo drugega brez težav. Malo kasneje ga pa spusti. In še trenutek kasneje zagledam bežečo srno in tega psa, ki jo ne samo ganja, ampak tudi napada,« je sprehajalka začela zapis. 

Ranjena obležala v grmovju

Spuščen pes je srno po vsej verjetnosti zgrizel do smrti. 

»Pes je srno pošteno grizel v zadnji del, stegno, tako da je bila uboga srna odprta, pes pa po glavi pošprican od krvi. S kolegico, ki sva bili v bližini sva skušali posredovati, psa klicati in na koncu sva ga ganjali in obmetavali s palicami, da je v enem trenutku popustil in zbežal.

Jaz kaj takšnega še nisem videla (razen pri divjih živalih na tv) in upam, da nikoli več. Še zmeraj v šoku sem klicala 112, da pokličejo lovce. Srna je ranjena obležala v grmovju. Šele malo kasneje se je kolegica odpeljala iskati lastnico, ki pa je seveda ni več nikjer bilo. 

Sprašujem se, a ni lastnice niti za trenutek zaskrbelo, ko je pes prišel ves krvav po glavi do nje? Kaj se je zgodilo? Je koga napadel, potrebuje ta oseba ali žival pomoč? Nič? Resno, čisto nič? No, lahko vam povem, da ubogi srni zagotovo ni bilo pomoči. In je najverjetneje ni več med nami,« je nadaljevala z zapisom. 

Sprehajalka v šoku

Sprehajalko je dogodek močno zaznamoval. 

»Še zmeraj sem v šoku, me pa strašno boli in si ne predstavljam stiske, v kateri je bila danes ta uboga srna. Dvomim, da mi bo ta izpoved pomagala. Morda pa le opozorilo vsem lastnikom psov, kateri imajo željo po ganjanju divjadi, da jih na takih območjih ne spuščajo,« razlaga sprehajalka. 

Hkrati pa upa, da bo informacija dosegla lastnike tega psa in se bodo ob pogledu na ubogo srno, vsaj malo zamislili. Srčno tudi upa, da naslednjič ta pes ne bo več spuščen. 

Globa od 420 do 1200 evrov

Za omenjeno ne spoštovanje zakonodaje je zagrožena kazen.

»Z globo od 420 do 1200 evrov se kaznuje za prekršek posameznika, ki brez nadzorstva spušča psa v prosto naravo,« pojasnjujejo na Inšpektoratu Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo.

Starejše novice