Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 18.7.2022 13:31
Ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega bencina od jutri še nekoliko nižji.

Ob polnoči se znova spreminjata novi drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina izven avtocestnega križa, medtem ko se ceni teh dveh pogonskih goriv na avtocestnem križu še naprej oblikujeta prosto na trgu.

Ceni omenjenih dveh pogonskih goriv bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od 19. julija do vključno 1. avgusta 2022, znašali 1,700 evra za liter dizelskega goriva in 1,620 evra za liter 95-oktanskega neosvinčenega bencina.

V skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov so izven območja avtocest in hitrih cest omejene tudi marže trgovcev, in sicer na 0,0591 evra na liter dizla in na 0,0607 evra za liter 95-oktanskega neosvinčenega bencina.

Cene na avtocestah trgovci še vedno določajo sami

Ceni dizla in bencina se bosta izračunavali na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar - evro.

Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Za naftne derivate se štejeta 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo, za dizelsko gorivo pa se šteje osnovno dizelsko gorivo brez dodatkov.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih na površinah avtocest in hitrih cest se še naprej oblikujejo prosto na trgu oziroma jih trgovci določajo sami. Za avtoceste in hitre ceste se štejejo ceste, kot jih določa uredba o kategorizaciji državnih cest.

Starejše novice