Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pet, 8.4.2022 09:42
V skladu z evropsko direktivo o plačilnih storitvah bo od 3. maja pri spletnem nakupu obvezno potrjevanje z močno avtentikacijo.

V združenju bank zato uporabnike opozarjajo, naj si pravočasno zagotovijo rešitev, ki jo za potrjevanje spletnih plačil ponuja njihova banka ali hranilnica.

Direktiva Evropske unije o plačilnih storitvah je namreč med drugim prinesla dodatne zahteve za potrjevanje spletnih plačil in s tem izboljšala njihovo varnost ter poskrbela za dodatno zaščito potrošnika pred goljufijami, predvsem z zahtevo po uvedbi močne avtentikacije imetnikov kartic v postopku plačil na daljavo, so zapisali v Združenju bank Slovenije.

»Kupec bo moral pri plačilu blaga ali storitve, na primer pri spletnemu trgovcu, potrditi, da to plačilo res opravlja on

o bo potrdil z vsaj dvema od načinov za potrditev istovetnosti kupca, ki so nekaj, kar ve (geslo, koda PIN, odgovor na varnostno vprašanje), nekaj, kar ima (pametni telefon ali druga mobilna naprava), ali nekaj, kar je (biometrični podatki),« so spomnili.

Veljajo tudi izjeme, a katere so to?

Izjema bodo plačila, ki bodo ustrezno označena na strani trgovca, na primer plačila malih vrednosti ali ponavljajoče se transakcije, ali na strani izdajatelja kartice.

Te bo še naprej mogoče opraviti brez preverjanja istovetnosti imetnika kartice. Direktiva velja le za plačila znotraj Evropskega gospodarskega prostora, torej se plačila za nakupe pri trgovcih izven tega območja praviloma izvajajo brez dodatnega potrjevanja, so dodali.

V bankah in hranilnicah so se po njihovih navedbah zahtevam direktive že prilagodili, prav tako pa se morajo zahtevam po močnejši avtentikaciji prilagoditi vsi, ki so vključeni v prodajno-nakupni proces, torej tudi trgovci in kupci oziroma plačniki.

Kljub dodatni zaščiti pri opravljanju spletnih nakupov pa v združenju bank tako fizičnim kot pravnim osebam svetujejo, naj z bančno kartico, pametnimi napravami in gesli ravnajo skrbno ter odgovorno.

»Le tako boste lahko preprečili morebitno nepooblaščeno uporabo tretjim osebam,« so poudarili.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice