Vir: SVIZ Slovenije
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 9.3.2022 13:15
Kako poteka stavka v vzgoji in izobraževanju?

Med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju danes poteka splošna stavka. Kot glavni razlog za stavko najajo neustrezno vrednotenje njihovega dela.

Stavkajo tudi člani Sindikata delavcev v vzgoji in izobraževanju OSO - KS 90 in Visokošolskega sindikata Slovenije, ki zahtevajo oblikovanje kakovostnih pogojev za delo v visokem šolstvu.

Stavka več kot 40.000 zaposlenih

Po podatkih STA danes stavka več kot 40.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Šole in vrtci so zaprti, na fakultetah pa je odpadel pedagoški in raziskovalni proces.

Varstvo je organizirano le za najmlajše, katerih starši ne bodo imeli druge možnosti.

Vir: Facebook profil SVIZ - Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije
Vir: SVIZ Slovenije

Kaj zahtevajo?

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije so postavili osem stavkovnih zahtev s poudarkom na dvigu plač v spodnji tretjini plačne lestvice in plačilu povečanih delovnih obremenitev, pa tudi na ovrednotenju tveganja za zdravje v času epidemije za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

Stavka: Pet minut pred dvanajsto uro

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije je stavkajoče, ki bodo sicer stavkali na delovnem mestu pozval, naj pet minut pred dvanajsto uro odidejo na dvorišča, pred šole, vrtce in zavode ter obrnejo hrbet kot simbolno gesto skupnega izražanja nezadovoljstva.

Kot poudarjajo v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, niso sklicali enodnevne stavke, ampak je to »stavka do izpolnitve stavkovnih zahtev«. Glavni stavkovni odbor se bo predvidoma spet sestal v ponedeljek in odločal o nadaljevanju aktivnosti.

Vir: SVIZ Slovenije

Odziv Univerze v Mariboru

V organizaciji visokošolskega sindikata so se ob 11. uri v Mariboru srečali tudi zaposleni na Univerzi v Mariboru. Na srečanju so predstavili razloge za stavko, dogodka pa se je udeležil tudi rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič.

Kaj so povedali?

Kustec stavko obžaluje

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je dejala, da stavko obžaluje. V torek je napovedala, da bodo sindikati še v tem tednu dobili povabilo na pogovore o vsebinah, ki neposredno ne zadevajo sistemskih vsebin plačnega sistema.

Vlada se je sicer zavezala, da pred volitvami ne bo neodgovorno sprejemala dodatnih sistemskih obremenitev javnih financ.

Vir: SVIZ Slovenije

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice