Slika je simbolična.
Ustvarjeno dne
Tor, 9.8.2022 18:00
Številni si namesto običajnega piva raje privoščijo brezalkoholno različico. Toda ...

Z leti postaja brezalkoholno pivo vse bolj priljubljeno. Tudi rezultati ankete Zveze potrošnikov Slovenije, v kateri je sodelovalo več kot 600 potrošnikov, kažejo, da je takih, ki nikdar ne pijejo brezalkoholnega piva (osem odstotkov), manj kot tistih, ki pijejo izključno brezalkoholno (18 odstotkov).

Okus precej podoben

Pivovarji ponujajo vedno več različnih izdelkov na osnovi piva, ki vsebujejo manj alkohola ali celo nič.

Brezalkoholno pivo je po okusu precej podobno pivu in je tako lahko dobra alternativa za občasno poletno osvežitev.

Kot opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije, pa potrošniki pogosto ne vedo, da lahko tudi brezalkoholno pivo vsebuje nekaj alkohola. Da pivo lahko imenujemo brezalkoholno, vsebnost alkohola po pravilniku ne sme presegati 0,5 volumskega odstotka.  

Polovica potrošnikov v »zmoti«

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pred kratkim izvedli tudi test svetlega brezalkoholnega piva, rezultati so dostopni članom na njihovi spletni strani in v reviji ZPStest.

Med 16 vzorci, ki so jih kupili v večjih trgovinah, se je eden na testu odrezal zelo dobro, šest dobro in šest povprečno, trije pa so zaradi pomanjkljivih kemijskih parametrov ali slabše ocene za senzoriko prejeli oceno pomanjkljivo. 

Izvedli so tudi spletno anketo o pitju piva. Glede na rezultate je kar polovica potrošnikov v »zmoti«, saj so odgovorili, da je alkohola manj kot 0,1 volumskega odstotka (28 odstotkov vprašanih) ali da ga brezalkoholno pivo sploh ne vsebuje (25 odstotkov).

Na vprašanje, ali obstaja razlika v deležu alkohola med brezalkoholnim pivom in brezalkoholnim pivom 0,0 odstotka, so nekateri (15 odstotkov) celo odgovorili, da noben od njiju ne vsebuje alkohola, kar pa ni res.

Dobro je vedeti:

  • Brezalkoholno pivo lahko vsebuje nekaj alkohola, zato ni primerno za otroke. Otrokom odsvetujejo tudi uživanje različic z 0,0 alkohola, saj jih s tem že od majhnega navajamo na okus piva.
  • Brezalkoholno pivo je dobra zamenjava za alkoholno različico, saj je podobnega okusa. Poleg tega da skoraj ne vsebuje alkohola (manj kot 0,5 volumskega odstotka) in ohrani trezno glavo, vsebuje tudi pol manj energije kot pivo ali gazirana brezalkoholna pijača.
  • En deciliter brezalkoholnega piva ima približno 22 kilokalorij, ista količina običajnega piva 40 kilokalorij, kokakole pa 45 kilokalorij.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice