Slika je simbolična
Ustvarjeno dne
Pet, 13.1.2023 20:00
Za današnji dan mnogi verjamejo, da prinaša nesrečo in moramo biti zaradi tega še posebej pazljivi.

Strah pred petkom trinajstim se imenuje paraskavedekatriafobija ali paraskevidekatriafobija.

Je posebna oblika triskaedekafobije oziroma strahu pred številom trinajst.

Vraževerje

Število 12 izraža popolnost, saj ima leto 12 mesecev, na gori Olimp je bivalo 12 bogov, Jezus pa je imel 12 apostolov, medtem ko število 13 predstavlja nepravilnost.

Zato je kombinacija petka in števila 13 še posebej nevarna, so prepričani nekateri.

Kot pri vseh vraževerjih, je strah tu le zavoljo strahu samega in ne potrebuje dodatne razlage ali ozadja. Je pa petek trinajsti in njegovo prekletstvo močno zakoreninjeno v zahodnih kulturah.

Samo v Združenih državah Amerike za fobijo pred petkom 13. trpi preko 17 milijonov ljudi, po svetu pa ocenjujejo da celo okoli 60 milijonov ljudi.

Vsak petek 13. poslovni svet utrpi kar 900 milijonov dolarjev škode, ker ljudje ne želijo na primer leteti z letalom ali opravljati posle, ki jih običajno opravljajo, zgolj zaradi strahu pred tem nesrečnim dnevom.

Britanski medicinski žurnal je po štiri leta dolgi raziskavi objavil, da je občutno povečano število prometnih nesreč na vsak petek 13. Dodali so še, da k temu močno pripomore psihologija ljudi, ki so na ta dan bolj prestrašeni, pod stresom in imajo zato zmanjšano koncetracijo.

Nesrečna številka

Zanimivo je, da je v gregorjanskem koledarju 13. dan v mesecu najbolj pogost prav petek. V enem letu pride do najmanj enega in največ treh petkov trinajstih. In veste kako?

Če je prvi dan v mesecu nedelja, je potem v tem mesecu tudi petek trinajsti. Letos bo petek 13. ponovno v decembru.

Pazljivost ni odveč

Če se petka 13. sicer ne bojite, a bi se vseeno radi ognili zakletemu življenju bodite pazljivi, da ne razbijete ogledala, ki menda prinaša sedem let nesreče, prav tako vam črna mačka ne sme prekrižati poti. Prav tako danes ne smete ubiti pajka.

Če imate simpatijo, zmenek raje prestavite na drug dan. Pozorni bodite tudi pri kuhi - nesrečo prinaša razsipana sol. Če sem vam zgodi, ščepec te vržite čez levo ramo. Prav tako danes ne odpirajte dežnika v zaprtih prostorih, saj boste s tem uročili vse v tisti stavbi.

Za nesrečnega velja tudi v drugih državah, a ne povsod

Petek 13. velja za nesrečni dan v angleško, francosko in portugalsko govorečih državah po svetu, kakor tudi v Avstriji, Nemčiji, Estoniji, Finskem, Nizozemskem, Belgiji, Irskem, Poljskem, Bolgariji, Danskem, Islandiji, Litvi, Makedoniji, Švedskem, Norveškem, Češkem, Slovaškem, Sloveniji, Madžarskem, Filipinih in Združenih državah Amerike.

Podobna praznoverja obstajajo v drugih kulturah.

V grško, romunsko in špansko govorečem svetu pa imajo na primer torek 13. za nesrečni dan. V Italiji je to petek 17.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice