slika je simbolična
Profile picture for user spela Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Pet, 22.1.2021 10:19
Na ljubljanski Pediatrični kliniki so do sedaj obravnavali več otrok z večorganskim vnetnim sindromom in vnetjem drobnih žil, povezanima s covidom-19.

Kot je še zapisal prof. dr. Tadej Avčin, dr. med., vodja Službe za alergologijo, revmatologijo in klinično imunologijo, Pediatrična klinika, UKC Ljubljana, gre za izrazito težko sistemsko vnetno reakcijo, v sklopu katere so lahko prizadeti različni organski sistemi, najpogosteje srce, prebavila, koža in oči, nekoliko redkeje pa pljuča, ledvice in možgani, opozarjajo specialisti UKC Ljubljana.

Na Pediatrični kliniki so do sedaj obravnavali 24 otrok z vnetnim sindromom

Vsi otroci so imeli pozitivno serologijo za SARS-CoV-2 s prisotnostjo nevtralizirajočih protiteles. MIS-C  (angl. multisystem inflammatory syndrome in children, MIS-C) se pojavi zaradi prekomernega imunskega odziva. Vsi bolniki z MIS-C so bili predhodno zdravi otroci brez kroničnih bolezni. 4 od 24 bolnikov je imelo simptomatsko okužbo s SARS-CoV-2 približno 1 mesec pred začetkom MIS-C. Pri 20/24 (83%) izmed naših bolnikov z MIS-C je okužba s SARS-CoV-2 potekala asimptomatsko in so imeli potrjeno okužbo na osnovi prisotnosti protiteles proti SARS-CoV-2. 

MIS-C je trenutno v Sloveniji najpogostejša imunsko posredovana (neinfektivna) vnetna bolezen pri otrocih. Hospitalizacija traja približno 14 dni.

MIS-C se pojavi 2-6 tednov po preboleli okužbi s SARS-CoV-2. Podatkov glede dolgotrajnega poteka in možnosti ponovitve trenutno še nimamo. Po podatkih iz literature je smrtnost pri MIS-C 1,5 %. Izmed naših bolnikov so bili trije zdravljeni v intenzivni terapiji, pri vseh bolnikih smo uspeli doseči umiritev vnetja, dolgoročne posledice (predvsem s strani srca) bomo lahko ocenili 6 mesecev od začetka bolezni.

Pojavljajo se kožni izpuščaji

Pri vnetju drobnih žil, povezanem s COVID-19, se najpogosteje pojavijo kožni izpuščaji, redkeje zapleti na drugih organskih sistemih. Vnetje drobnih žil, povezano s COVID-19 smo ugotovili pri 14 otrocih. 20% teh bolnikov je imelo pozitivno serologijo za SARS-CoV-2. Teh izpuščajev prej nismo opažali in skupaj s kolegi iz tujine preučujemo domnevno vzročno povezanost. Za oceno, ali gre za ponavljajočo se bolezen, imajo trenutno premalo podatkov, zato so potrebne nadaljnje raziskave.

Pri eni bolnici je po preboleli okužbi s SARS-CoV-2 prišlo do kožnega izpuščaja, odmrtja dela kosti in arterijske hipertenzije. Ta bolnica je imela pozitivno serologijo za SARS-CoV-2, še poročajo iz UKC Ljubljana.

Starejše novice