Slika je simbolična.
Ustvarjeno dne
Pet, 20.5.2022 20:00
Ker so čebele pomembne opraševalke večine rastlin in člen naravnega ravnovesja ter obstoja življenja na Zemlji, danes praznujemo že 5. svetovni dan čebel.

Namen dneva čebel je ozaveščanje o pomenu čebel ter drugih opraševalcev za človeštvo, prehransko varnost, globalno odpravo lakote, varstvo okolja in biotsko raznovrstnost. 

Dan čebel praznujemo od leta 2017

Leta 2014 je predsednik Čebelarske zveze Boštjan Noč dal pobudo, da bi Organizacija združenih narodov 20. maj razglasila za svetovni dan čebel. Decembra 2017 je bil predlog Slovenca sprejet.

Vse manjša populacija

Z dnevom čebel želijo opozoriti, da se populacija opraševalcev na planetu zmanjšuje.

Zaradi naraščajočega števila svetovnega prebivalstva se krči njihov življenjski prostor, vse bolj pa jih ogrožajo podnebne spremembe predvsem intenzivno kmetijstvo, široka uporaba pesticidov in onesnaževanje.

Študije Organizacije združenih narodov in Svetovne zveze za varstvo narave kažejo, da se populacija čebel in drugih opraševalcev pomembno zmanjšuje, kar pomeni, da so opraševalci vse bolj ogrožene živalske vrste. 

V Sloveniji se njihovega izjemnega poslanstva ljudje dobro zavedajo, zato je čebelarstvo močno zasidrano v slovensko tradicijo.

Vsak dvestoti prebivalec je čebelar

Smo edina država članica Evropske unije, ki je zakonsko zaščitila svoje čebele, leta 2011 pa je med prvimi državami članicami Evropske unije prepovedala uporabo nekaterih čebelam škodljivih pesticidov na ozemlju države. 

Po številu čebelarjev na prebivalstvo se naša država uvršča v sam svetovni vrh; vsak dvestoti prebivalec je čebelar.

Za več deset tisoč Slovencev je čebelarstvo način življenja z dolgo tradicijo, čebela, še posebej avtohtona kranjska sivka, pa je del slovenske narodne identitete. 

Kar tri odstotke vseh slovenskih čebelarjev, ki imajo več kot štiri tisoč petsto panjev, deluje na območju Mestne občine Ljubljana

S cvetličnim medom zbirali denar za otroke z ADHD

Ob svetovnem dnevu čebel je podjetje Hofer Čebelarski zvezi Slovenije predalo donacijo v višini 5000 evrov, to vsoto so zbrali s pomočjo kupcev.

Čebelarska zveza bo s prejeto donacijo podprla projekt Zavoda Mavrični bojevniki Čebelji sen – doživljajsko Stičišče na Gradišču. Ta je zasnovan kot učni prostor za otroke z ADHD, kjer se bodo lahko naučili skrbeti za čebele.

Hofer je za ta namen med 20. aprilom in 15. majem ob nakupu izbranega gozdnega ali cvetličnega medu iz Slovenije čebelarski zvezi namenil en evro. 

V Cankarjevem domu na ogled 3D-kranjica

Danes je bila v Cankarjevem domu predstavitev 3D-kranjice in ogled panjev na strehi Cankarjevega doma.

Slednji velja za enega izmed začetnikov urbanega čebelarstva v Sloveniji, zato je ob 11. obletnici mestnega čebelarstva Cankarjevega doma s Čebelarsko zvezo Slovenije predstavil fizični model čebele delavke 3D-kranjico. Slovenska avtohtona kranjska čebela v dolžino meri 170 centimetrov.

Na strehi Cankarjevega doma pa so si obiskovalci lahko ogledali, kje čebele sobivajo s kulturo že enajst let.

Ob svetovnem dnevu čebel brezplačni vodenji po Čebelji poti

Turizem Ljubljana v sodelovanju z Oddelkom za varstvo okolja Mestne občine Ljubljana je ob svetovnem dnevu čebel organiziral brezplačni vodenji po Čebelji poti, kjer so se  udeleženci spoznali z bogato tradicijo čebelarjenja v prestolnici.

Redno vodenje po Čebelji poti je na voljo vsak torek ob 16.30. uri in vsako soboto ob 10. uri do 30. avgusta

Osveščanje o pomenu čebel v mestni hiši

V mestni hiši Ljubljana so se danes predstavili številni ponudniki, ki so osveščali o pomenu čebel, promovirali urbano čebelarjenje, aktivnosti in izdelke iz medu. Obiskovalci so lahko kupili literaturo s čebelarsko tematiko, izdelke iz cvetnega prahu in medu.

Starejše novice