Pozdrav brucem je letos potekal prek spleta.
Profile picture for user rebeka krasovec Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Čet, 1.10.2020 09:34
Če je lansko študijsko leto zaznamovala stota obletnica Univerze v Ljubljani, si bodo študenti letošnje zagotovo zapomnili po vseh ukrepih, ki jih prinaša COVID-19.

V luči ukrepov proti širjenju novega koronavirusa proslave s tradicionalnim Pozdravom brucem na Kongresnem trgu letos novopečeni študenti niso bili deležni. Slavnostni dogodek se je preselil na splet, kjer je bodoče študentke in študente na daljavo nagovoril župan Mestne občine Ljubljana, rektor, dekanje in dekani ter predsednica Študentskega sveta Univerze v Ljubljani. Rektor univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič je ljubljanske študente nagovoril z naslednjimi besedami: 

"Drage brucke in bruci, študentke in študenti, to študijsko leto bo posebno, polno izzivov, ki pa jim bomo s sodelovanjem in spoštovanjem drug drugega, kos. Vem, da veliko zahtevamo od vseh. A moramo držati skupaj. Neposreden stik je pomemben za študijski proces, vendar ga trenutno žal ne moremo zagotoviti v polni meri. Ko vam bo težko, se opomnite, da vse, kar zdaj počnemo, počnemo zato, da se bomo lahko vrnili k normalnemu življenju, da se bomo lahko znova družili brez omejitev. Zato nosite maske in skrbite za higieno rok. Če se počutite slabo, ostanite doma. Ključno je, da v teh nepredvidljivih časih skrbimo drug za drugega, ključno pa je tudi, da ohranimo dobro voljo in optimizem. Želim vam prijeten vstop v novo študijsko leto."

Na Univerzi v Ljubljani so vzpostavili posebno spletno stran Pozdravbrucem.si in aplikacijo, kjer bodo bruci in brucke največjo in najstarejšo univerzo v Sloveniji spoznali nekoliko drugače. Novost so še klepetalnice, ki so vzpostavljene za vsako članico posebej in prek katerih bodo na zastavljena vprašanja bruck in brucev odgovarjali njihovi starejši kolegi. Klepetalnice bodo odprte do konca oktobra, ostale vsebine pa bodo obiskovalcem na voljo skozi celotno študijsko leto.

Nekatere fakultete so sprejem za bruce po posameznih programih pripravile v svojih prostorih. Novincem so pomagali tudi člani Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. Informatorji so jih pričakali na avtobusni in železniški postaji in jih usmerili k želeni fakulteti. Za vse informacije pa so jim še naprej na voljo, je zagotovila Iva Meršnik s Študentske organizacije Univerze v Ljubljani: "Čaka nas precej drugačno študijsko leto, a verjamemo, da se bodo bruci s pomočjo starejših kolegov odlično znašli. Seveda bo manjkal tisti osebni stik med študenti, a ga bomo nekako poskušali nadomestiti online. Smo generacija, ki precej časa preživi na spletu in družbenih omrežjih, zato verjamem, da nam bo uspelo." 

Letošnje študijsko leto bo v znamenju COVID-19.

Tudi uredništvo Ljubljanainfo vsem študentom želi karseda prijetno, zdravo in študijskih uspehov polno leto. 

Preberite še

Starejše novice