Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 24.8.2020 15:50
Letošnja planinska poletna sezona je zaradi ukrepov po epidemiji koronavirusa drugačna kot pretekla leta.

Zaradi sprejetih ukrepov za omejitev širjenja koranavirusa je manjše število nočitev v planinskih kočah, planinci pa se morajo držati določenih ukrepov in navodil.

Oskrbniki koč opažajo, da se je za obisk slovenskih gora odločilo precej manj tujcev, a več Slovencev. A ker je za obisk gora primeren še ves avgust, v Planinski zvezi Slovenije upajo, da bodo gore v svoj objem privabile še kakšnega Slovenca več.

Planinstvo je že desetletja eden izmed bolj uspešnih turističnih produktov v alpskem delu Slovenije, kot tudi v ostalih hribovitih delih dežele.

Slovenijo prepreda mreža več kot deset tisoč kilometrov planinskih poti, ki pripeljejo do 179 planinskih koč, zavetišč in bivakov s 7400 ležišči in več kot 10.000 sedišči.

Po podatkih Planinske zveze Slovenije letos oskrbniki koč tožijo o manjšem obisku gora in manjšem številu prenočitev kot pretekla leta, kar za 25 odstotkov manj.

»Najvišji upad nočitev beležijo nekatere visokogorske koče, tudi za polovico. V preteklih letih so glavnino nočitev naredili tujci, teh pa je v letošnjem letu kar za 70 odstotkov manj. K sreči opažamo povečan obisk slovenskih gostov. A ker v primeru slabega vremena Slovenci ne gremo v gore, ostajajo postelje prazne,« je razložil strokovni sodelavec Planinski zvezi Slovenije Dušan Prašnikar.

Najbolj obiskane koče na vrhuncu sezone v Triglavskem pogorju in Kamniško-Savinjskih Alpah

Po podatkih Planinske zveze Slovenije so na vrhuncu sezone tradicionalno najbolj obiskane koče v Triglavskem pogorju in Kamniško-Savinjskih Alpah, pa tudi tiste, ki so lažje dostopne za družine.

Z dobrim obiskom in večjim številom nočitev se lahko pohvalijo nekatere koče na izhodiščih gora. Številne koče so dostopne z vozili in pri njih mnogi koristijo turistične bone.

O dobrem obisku nižje ležečih koč se lahko pohvalijo v Planinskem društvu Srednja vas v Bohinju, ki upravlja štiri koče.

»Letos se je glede na pretekle sezone spremenila struktura gostov. Če je bilo lani 70 odstotkov tujcev, jih je letos le še za peščico. Večino gostov na naših kočah je Slovencev, skoraj 95 odstotkov. Ker smo pravočasno vpeljali sistem koriščenja turističnih bonov, naši gosti pogosto koristijo to storitev. Več je obiskovalcev v kočah v sredogorju, manj pa v visokogorju. Verjetno se tudi zaradi tega spremembe v strukturi gostov. Letos je v primerjavi z lani v Vodnikovem domu na Velem polju pol manj nočitev,« je razložil predsednik društva Planinskega društva Srednja vas v Bohinju Jakob Zupanc.

Posebni ukrepi zmanjšali število razpoložljivih postelj v planinskih kočah

Po zadnjih podatkih Finančne uprave Republike Slovenije je bilo do sedaj v planinskih kočah vnovčenih 1833 bonov, kar je 1,6 odstotkov vseh bonov. 

V nekaterih kočah bi sicer lahko prenočilo več gostov, vendar pa jih omejuje ukrep, ki ga je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje.

»Bistven ukrep za planinske koče določa, da lahko v eni sobi  spita dve osebi oziroma več ljudi, ki so iz istega gospodinjstva, ali če več ljudi potuje skupaj, torej skupina prijateljev na skupnem pohodu ali skupina na društvenem izletu. Zaradi teh ukrepov je v planinskih kočah posledično manj razpoložljivih nočitvenih kapacitet, zato obiskovalce pozivamo k pravočasnim rezervacijam za spanje (priporočamo vsaj tri dni pred prihodom), še posebej v primeru načrtovanega koriščenja turističnih bonov,« je povedal Prašnikar.

Obiskovalci in oskrbniki ne poročajo o posebnih zapletih pri koriščenju bonov

Vseeno je potrebno opozoriti, da imate za koriščenje bonov s seboj fotokopijo osebnega dokumenta, saj visokogorske koče nimajo fotokopirnih strojev.

V kolikor bo koristnik bona druga oseba kot upravičenec bona, je potrebno s seboj imeti še izpolnjeno izjavo o prenosu bona. Pri posebnih primerih, če bo za mladoletne osebe bon vnovčil nekdo, ki ni zakoniti zastopnik, bo ta moral imeti s seboj podpisano pooblastilo tretji osebi za unovčitev bona.

Turistični boni privabili nove planince

Bone planinci v največji meri koristijo v planinskih kočah, ki so dostopne z vozili, nekaj pa tudi v visokogorskih kočah, pojasnjuje Dušan Prašnikar:

»Lahko rečemo, da bi bilo brez bonov nekoliko manj nočitev. Oskrbniki koč opažajo, da bone v kočah koristijo tudi takšni, ki sicer ne hodijo v gore, a so jim boni motiv, da preizkusijo tudi nekaj drugega.«

Koča na planini Loki na vzhodnem pobočju Raduhe, tik nad gozdno mejo,  je pogosta  izbira planincev.

Mojca Kramar Kokalj, oskrbnica Koče na Loki pod Raduho, je potožila, da se tudi na tej koči pozna, da je letos manj tujih planincev, a zaradi koriščenja turističnih bonov je nekaj več slovenskih: »Opažamo, da pri nas prespijo tudi takšni, ki jih pretekla leta nismo videli v koči. Zagotovo se pozna, da je manj tujcev, ki so pogosteje prespali v koči. Na različne načine poskušamo privabiti slovenske ljubitelje gora, tudi z različno kulinarično ponudbo.«

V Planinski zvezi Slovenije tudi sicer vabijo in priporočajo k obisku planinskih koč po celotni Sloveniji. Gostoljubnosti koč ne boste našli samo v okolici Triglava ali v ostalih dveh gorskih skupinah, Karavankah in Kamniško-Savinjskih Alpah, temveč tudi v hribovjih Slovenije, kjer boste lahko tudi v septembru in oktobru izkoristili ostanke turističnih bonov.

Od julija je mogoče v določenih kočah v Sloveniji rezervirati nočitev prek spleta

Planinska zveza Slovenije se je priključila prilagojenemu rezervacijskemu sistemu za planinske koče, ki ga že nekaj let uporabljajo v planinskih kočah v Alpah.

»Za uporabnika je bistvena prednost, da lahko v rezervacijskem sistemu vidi stopnjo zasedenosti ležišč za posamezen časovni termin. Sistem je preveden v slovenščino in omogoča lažjo rezervacijo tudi za nočitve v tujih planinskih kočah. V Sloveniji se je v sistem priključilo nekaj bolj obljudenih koč. Spletno rezervacijo lahko opravite v Aljaževem domu, Domu Planika pod Triglavom, Koči na Planini pri Jezeru, Vodnikovem domu na Velem polju in Poštarskemu domu na Vršiču,« je še razložil Prašnikar.

V vrhuncu planinske sezone nikar ne pozabite osnovnih navodil varne hoje v hribe

V Planinski zvezi Slovenije priporočajo dobro in premišljeno načrtovanje planinske ture in uporabo ustrezne opreme. Prvi korak k varnejšemu obisku gora je načrtovanje poti ob planinskem vodniku in zemljevidu.  

V kočah, na Planinski zvezi Slovenije, turističnih in drugih točkah je obiskovalcem gora na voljo tudi zgibanka z napotki za varnejši obisk gora poleti v slovenščini in angleščini.

V nahrbtnik naj sedaj sodita tudi zaščitna maska in manjša steklenička razkužila. Ob tem priporočamo, da se v gore odpravljajte zdravi, na spletni strani Planinske zveze Slovenije redno dopolnjujejo priporočila za izvajanje planinskih dejavnosti.

Starejše novice