Foto: Bobo
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 25.5.2022 21:17
Državni zbor je na tajnem glasovanju izvolil predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba za mandatarja za sestavo nove vlade.

Po pričakovanjih je Golob dobil podporo poslancev Svobode, SD in Levice ter poslancev narodnih skupnosti. En glas manj od skupnega seštevka 55 gre na račun bolniške odsotnosti ene od poslank Svobode. Niso pa ga podprli v SDS in NSi.

»Hvaležen sem, da bom lahko Slovenijo peljal v boljšo prihodnost«

Novoizvoljenega predsednika vlade je podprlo 54 poslancev, 30 jih je bilo proti. Pred državnim zborom je že zaprisegel ter se poslancem zahvalil za podporo ter za "konstruktivne predloge in tiste malo manj".

»Hvaležen sem in ponižen, da sem lahko danes tukaj. Da bom lahko Slovenijo peljal v boljšo prihodnost, v prihodnost, ki si jo vsi naše državljanke in državljani zaslužimo,« je poudaril ob zaključku seje.

»Hvaležen sem vsem, ki greste z nami od začetka poti. In hvaležen bom vsem vam, ki se mi boste pridružili kasneje, ko boste videli, da ta pot je skupna, ker dejansko želimo delati v dobro vseh,« še dodaja Golob.

Še pred izvolitvijo je Golob v predstavitvi programskih zasnov vlade sicer izpostavil teme, kot so socialna pravičnost, solidarnost ter na znanju temelječa družba. Najprej se bodo lotili urejanja javnega zdravstvenega sistema ter draginje, ki jo bodo omejili do jeseni, je napovedal.

Poslanci Goloba označili kot človeka, ki ponuja dolgoročno vizijo

V razpravi pred glasovanjem so v poslanskih skupinah Svoboda, SD in Levica Goloba označevali kot človeka, ki bo prekinil z demontažo demokracije in bo ponudil jasno dolgoročno vizijo.

V SDS pa so nizali očitke tako na račun Goloba kot koalicijskih partnerjev, moti jih predvsem vloga Levice v prihodnji vladi. Kljub temu puščajo odprta vrata za konstruktivno sodelovanje z novo vlado.

Ker je bil Golob danes izvoljen za mandatarja, ne more več opravljati poslanske funkcije. V poslanskih klopeh ga bo predvidoma nasledil Bojan Čebela.

Foto: Bobo

Imenovanje ministrov v 15 dneh po izvolitvi

Novoizvoljeni predsednik vlade mora v 15 dneh po svoji izvolitvi predlagati imenovanje ministrov, pričakovati pa je, da bo Golob listo ministrskih kandidatov v Državni Zbor vložil še danes.

Vsak kandidat za ministra se najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidatur predstavi pristojnemu delovnemu telesu Državnega Zbora in odgovarja na vprašanja njegovih članov. Prva zaslišanja ministrskih kandidatov je glede na napovedi pričakovati že konec tega tedna.

Predsednik pristojnega delovnega telesa mora takoj po zaslišanju ministrskega kandidata oz. najkasneje v 48 urah predsedniku Državnega Zbora in predsedniku vlade poslati mnenje o predstavitvi predlaganega kandidata, ki ga je sprejelo delovno telo.

Poslanci glasujejo o listi kandidatov za ministre kot celoti, potrditi pa jo mora večina poslancev, ki se udeležijo glasovanja. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne vštevajo ministri brez resorja.

Koalicijske partnerice Gibanje Svoboda, SD in Levica si sicer želijo vlado sestaviti do 3. junija.

Foto: Bobo

Preberite še:

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice