Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sob, 28.11.2020 08:00
Izolacija, stres, omejenost in negotovi časi so dejavniki, ki močno vplivajo na razmerja, medčloveške odnose in spolnost. Kako pa je epidemija vplivala na posteljne aktivnosti Slovenk in Slovencev?

Na ameriškem inštitutu Kinsey iz univerze v Indiani, ki se ukvarja z raziskovanjem spolnosti, odnosov in dobrega počutja, so raziskali spolne navade v času epidemije. 

Ugotovili so, da četudi pari med rjuhami preživijo manj časa, se veliko več odločajo za stvari, ki jih do sedaj še niso počeli. 

Na zmanjšanje želje po spolnosti je vplival predvsem stres in negotova prihodnost, pa vendar je zanimiv podatek, da so pari in posamezniki v času epidemije dosti bolj odprti za preizkušanje novih stvari

Justin Garcia iz Kinsey inštituta poudari še opažanje, da se je veliko več ljudi med svojim spolnim življenjem med epidemijo obračalo k tehnologiji. Tako je več parov začelo s tako imenovanim 'sekstanjem', kar je pošiljanje ali dobivanje sporočilc s spolno vsebino, fotografij ali videov, najpogosteje preko mobilnikov. 

Lahko po epidemiji pričakujemo 'baby boom'? 

Garcia pravi, da glede na trend tega ni za pričakovati. 'Baby boomi' se po navadi pojavijo po krajših in manjših katastrofah, kot na primer po hurikanih. Pri epidemiji ljudje ne vidijo konca, zato so tudi pri ustvarjanju družine previdnejši.

Tudi Slovenci in Slovenke med epidemijo kupujemo več spolnih pripomočkov

Ugotovitve tega ameriškega inštituta se navezujejo tudi na našo deželo na sončni strani Alp. To so nam potrdile 'domače' trgovine, ki te pripomočke prodajajo. 

V spletni trgovini s spolnimi pripomočki Svet užitka so opazili znatno rast v prodaji. Ob zaprtju šol in vrtcev so sicer opazili manjše padce, vendar se je prodaja hitro dvignila in tako v celem letu opažajo kar dvajset odstotno rast.

»Zanimivo je, da smo v nekaj dneh razprodali gel za dezinfekcijo rok, ki pred epidemijo vsekakor ni spadal med zanimive artikle v naši trgovini,« je še povedal Luka Komač iz trgovine Svet užitka. 

V spletni trgovini Svet erotike pa opažajo, da se je v času karantene veliko kupcev odločilo za nakup svojega prvega erotičnega pripomočka. To sovpada z raziskavami Kinsey inštituta, ki potrjujejo, da med epidemijo ljudje bolj raziskujejo svojo spolnost.

Prodajajo se vibratorji in izdelki za izboljšanje spolne moči

Obe trgovini poročata o visoki rasti prodaje vibratorjev in izdelkov za izboljšanje spolne moči. Med bolj priljubljenimi izdelki so tudi moški mastrubatorji, kondomi, vlažilna sredstva in izdelki za pare.

Poznate izraz 'skin hunger'?

Ta izraz se v slovenščino dobesedno prevede kot lakota po koži. Je termin, ki označuje fizične in psihične posledice, ki nastanejo zaradi manjka človeškega dotika. Posledično smo ljudje pod večjim stresom, poslabša pa se nam tudi imunski sistem.

Verjetno je tudi to razlog, da je v povprečju ena od petih oseb v času epidemije poklicala svojega bivšega ali bivšo. 

Starejše novice