Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sob, 13.2.2021 09:15
Raziskava 'Ljubezen v času korone' razkriva, da se v Sloveniji, v času omejitev, zaradi koronavirusa manj ljubimo - tako sami s sabo kot z drugimi.

Omejitve v namen zajezitve koronavirusa imajo tudi številne negativne vplive, začenši s povečanjem mentalnih težav pri Slovencih, pa do upada gospodarske rasti in povečanja družinskega nasilja.

Spletna stran Laloka pa je v sodelovanju s spletnim portalom Menjeql izvedla raziskavo na vprašanje, kako je korona vplivala na ljubezensko življenje Slovencev in Slovenk

Manj užitka ob samozadovoljevanju

Raziskava javnega mnenja, ki jo je v mesecu decembru izvajala spletna stran je preverjala pogostost samozadovoljevanja med moškimi in ženskami že v letu pred korono. Ugotovili so, da se je slaba polovica Slovencev samozadovoljevala ena- do trikrat tedensko, ostali redkeje.

20 odstotkov sodelujočih pa je izbralo odgovor, da se sploh niso samozadovoljevali - med njimi je največ žensk, kar kaže na to, da je samozadovoljevanje pri ženskah še vedno tabu tema.

Korona v glavnem ni vplivala ne na pogostost samozadovoljevanja, kot tudi ne na to, kako pogosto med samozadovoljevanjem uporabljamo pornografijo. 

Je pa upadla »kakovost« oziroma ugodje, ki ga čutimo med ali po samozadovoljevanju. Kar 60 odstotkov anketirancev je povedalo, da je njihovo samozadovoljevanje v času korone manj prijetno.

Kljub temu udeleženci ankete ne posegajo pogosteje po spolnih pripomočkih, ki bi jim lahko pomagali pri ugodju med samozadovoljevanjem.

Samski imajo manj spolnih odnosov, ti so slabši

V raziskavi so preverjali tudi pogostost in kakovost spolnih odnosov v času korone. Za boljše razumevanje so anketirance ločili na tiste v zvezi in samske.

Samski udeleženci in udeleženke so, po pričakovanjih povedali, da se je pogostost njihovih spolnih odnosov zmanjšala kar v 55 odstotkih, medtem ko se je pogostost posteljnih dejavnosti pri osebah v resnih zvezah zmanjšala le pri 34 odstotkih. 

Samski in samske so tako imele manj spolnih odnosov, v anketi pa so v večjem delu povedali tudi, da je po njihovem mnenju upadla tudi kakovost spolnih odnosov.

30 odstotkov jih je za spolni odnos kršilo omejitve

Kaj vse smo Slovenci in Slovenke pripravljeni narediti za posteljne užitke, je preverjalo vprašanje o kršenju omejitev v času koronakrize za srečanje, ki je ali bi lahko vključevalo spolne odnose. Kar 30 odstotkov samskih anketirancev je namreč povedalo, da so kršili eno izmed omejitev.

Od tega je 18 odstotkov anketirancev kršilo omejitev na občine, 14,8 odstotkov omejitev na regije, 22,2 odstotkov policijsko uro in 18,5 odstotkov pravila socialne razdalje.

Pari v resnih zvezah ostajajo zadovoljni

Pri parih, ki se identificirajo kot pari v resni zvezi, se kakovost in užitek med spolnostjo ni spremenila, kar 75 odstotkov jih je povedalo, da je enaka, dodatnih 12,5 odstotkov je povedalo, da so še bolj zadovoljni v spolnosti

Res pa je, da so podatki drugačni, ko so preverjali zadovoljstvo v zvezi - tam je nekoliko manj zadovoljstva, saj je kar 28 odstotkov udeleženih v raziskavi povedalo, da so manj zadovoljni v svoji zvezi.

Treba si je vzeti čas

Koronakriza ima vpliv na zasebno življenje, a lahko sami lahko veliko pripomoremo k boljšemu počutju in načinu življenja.

Na prvem mestu si moramo vzeti čas in se posvetiti sami sebi in svojemu partnerju ali partnerki. To, da smo zaprti doma, pomeni, da moramo še bolj delati na sebi in svojih odnosih.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice