Foto: Manca Ogrin
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Sob, 11.12.2021 09:00
Zasnežene gore zahtevajo izurjenega, opremljenega in spoštljivega obiskovalca.

Zasnežene gore zahtevajo kompleksnega obiskovalca, ki obvlada tehnične pripomočke, ima znanje iz nevarnosti v gorah, vremenoslovja, orientacije, gibanja, predvsem pa veliko mero spoštovanja do gora in zavedanja, da ga bo gora počakala, je na novinarski konferenci na začetku zimske planinske sezone na Veliki planini opozorila Planinske zveza Slovenije. 

Zimski obisk gora zaznamujejo nižje temperature, krajši dan, zaprte planinske koče in specifične snežne razmere, zato odhod v gore pozimi zahteva natančno načrtovanje, pridobivanje informacij s terena, upoštevanje osebnih izkušenj, ustrezno opremo in znanje njene uporabe.

Tema mednarodnega dneva gora, ki ga praznujemo 11. decembra, je trajnostni turizem v gorah - letos še pomembnejša z vidika vse množičnejšega obiska gora v času pandemije. 

Nevarnost plazov

Sneg je dodobra prekril slovenski gorski svet in zaradi velikih temperaturnih sprememb na strmejših pobočjih pogosto prihaja do spontanega proženja snežne odeje.

Trenutno je največja nevarnost kložastih plazov, ki so na celotnem območju držav alpskega loka najpogostejši vzrok za nesreče in smrt v gorah.

Foto: Manca Ogrin

Zimska oprema

Za obisk gora zato pozimi potrebujemo popolno zimsko opremo - cepin, dereze in čelado, ob obisku visokogorja tudi plazovni trojček

Foto: Manca Ogrin

Pred vsako turo je treba preveriti stanje opreme, snežne razmere na območju, kamor se odpravljamo, in odprtost planinskih koč.

Poleg tehnične opreme za hojo v gore pozimi potrebujemo vso opremo kot za gore v letnih, kopnih razmerah, dodatno pa še dobre zimske planinske čevlje, gamaše za zaščito pred vdorom snega v čevlje, kakovostna oblačila, ki ščitijo pred vetrom, mrazom in vlago ter imajo dobre izolacijske lastnosti. 

Potrebna je zaščita pred močnim soncem, ne pozabimo niti na rezervna oblačila in na dejstvo, da je pozimi dan krajši in da je večina planinskih koč zaprta, zaradi česar potrebujemo več tople tekočine in hrane v nahrbtniku. 

Ne pozabimo niti na zemljevid, čelno svetilko s polnimi baterijami, prvo pomoč ter alu-folijo ali veliko črno vrečo za zaščito pred podhladitvijo. 

Gorski reševalci imajo vedno več dela

Gorski reševalci iz leta v leto posredujejo pogosteje. 

Do sedmega decembra 2021 so izpeljali 602 reševalni akciji - medtem ko lani vse leto 485, od tega 29 s smrtnim izidom - lani 33. 

Da je med posredovanji gorskih reševalcev zelo malo dogodkov na organiziranih planinskih aktivnostih, je lahko povabilo obiskovalcem gora, da se pridružijo kateremu od 293 planinskih društev in klubov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice